Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Afdragsfrihed

Written: 26. september 2018

Hvad er afdragsfrihed?

Afdragsfrihed er ofte et begreb der bliver benyttet når der er tale om lån. Et lån skal selvfølgelig betales tilbage til låneudbyderen. Dette gøres hovedsageligt ved at betale renter og afdrag af lånet. Hvis man kommer ind i en periode, hvor det kan være svært at betale denne ydelse som består af renter og afdrag, kan man forsøge at lave en aftale med låneudbyderen omkring afdragsfrihed.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvis sådan en aftale bliver indgået med låneudbyderen, skal der betales mindre i afdrag, og man kan derfor prøve at få en rentabel økonomi igen. Dette betyder også, man ofte vil se sådan en aftale, hvor du som låntager, har en periode med en mindre indkomst end sædvanlig. Det kan være man skal tage en uddannelse, er blevet arbejdsløs eller man er provisionslønnet og har haft en dårlig periode.

Som det ligger i ordet, bliver man fri for at skulle betale afdrag, dog skal man stadig betale renter og forskellige gebyrer, der følger med lånet.

Hvilke fordele og ulemper er der ved afdragsfrie lån?

En fordel ved at have en periode, hvor man ikke afdrager på sit lån, vil selvfølgelig være, at man får et større rådighedsbeløb i måneden. Dette betyder, man kan vælge at betale andet gæld af andetsteds eller man kan have en periode med mere økonomisk frihed.

En ulempe ved at vælge at være afdragsfri i en periode, betyder også, at gælden ikke forsvinder, men bliver udskudt. Det vil sige, at man kan risikere at står i den situation, hvor man kan være teknisk insolvent. Dette betyder, at låner man 1.000.000 kroner til en bolig, kan den risikere at være værdiforringet i sin afdragsfrie periode og være 900.000 kroner værd, når man begynder at afdrage igen. Dette betyder man afdrager på et hus, der ikke er så meget værd. Hvis man i stedet vælger at sælge boligen og i den henseende håber, at kunne betale gælden af, vil dette ikke kunne lade sig gøre, da værdien af huset er faldet.

Hvad sker der efter udløbet af afdragsfriheden?

Disse opstillede muligheder tager udgangspunkt i et realkreditlån, hvor perioden oftest vil være på 30 år.

På et tidspunkt skal afdragsfriheden ophøre, da man maksimalt må have en afdragsfrihed på 10 år. Når perioden er ophørt, er der forskellige muligheder for den fremtidige afvikling af lånet.

Først og fremmest kan man vælge at forsætte med sit lån, dog med den ændring, at ydelsen vil stige forholdsvist meget, hvis den afdragsfrie periode har varet i 10 år. Dette vil den, da lånet skal tilbagebetales på kortere tid.

Man kan også vælge at omlægge til et nyt 30-årigt lån. Dette vil betyde, at ydelsen vil være noget lavere end ved mulighed 1, hvor man skal betale hele lånet på 20 år.

En tredje mulighed er, at man forsøger at tage et nyt 30-årigt lån, men med mulighed for afdragsfrihed. Dette kan kun lade sig gøre, hvis omstændighederne tillader det. Det vil sige, at banken skal tro på, at man kan betale tilbage, og man har brug for en periode med afdragsfrihed igen for at få mest mulig ud af sin økonomi fremadrettet. Samtidig tillader banken formentlig ikke en ny periode med afdragsfrihed, hvis huset er overbelånt, da det ikke vil være hensigtsmæssigt.