Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Crowdfunding

Written: 22. august 2018

Crowdfunding kaldes også netværksfinansiering, og er en personlig fundraising, hvor ens netværk er investorerne.

Hvad er crowdfunding?

Grundet den teknologiske udvikling, er det i dag muligt at starte en fundraising på en online platform blandt sine bekendte. Ordet ’crowd’ i crowdfunding står for de personer, som man er i kontakt med på næsten daglig basis over internettet eller andre i ens netværk, der kunne have interesse i at investere i ens ide. Crowdfunding er med andre ord, en form for fundraising, hvor pengene skal komme fra privatpersoner, som enten er i dit netværk, eller som har interesse i din idé.

Hvordan fungerer crowdfunding?

Crowdfunding kan fungere på den måde, at du får en idé, men mangler den finansielle støtte til at realisere idéen. En god idé ved crowdfunding er, at du skal lave en video, for at sælge dig selv og din idé til netværket. Du kan ved hjælp af samarbejde med en online platform sælge din idé og herved få finansiel støtte fra privatpersoner der ønsker at investere i din idé. De forskellige personer i netværket kan dermed igennem platformen støtte med små, men såvel også med større beløb.

Når det ønskede beløb er finansieret, har du forhåbentlig dannet et større netværk, end du havde før, og du kan ved hjælp af fundraisingen nu starte med at realisere din idé.

Hvilke typer af crowfunding findes der?

I Danmark findes der fire typer af crowdfunding.

Reward-baseret ses oftest i sammenhæng med start-ups. Her sælger iværksætteren proto-typer uden at få betaling for det, og mangler finansiering til at producere prototypen. Takken til investorerne er forskellige belønninger, alt efter hvor meget de bidrager med.

Donation-baseret er oftest nogle sociale og personlige indsamlinger som for eksempel søges til velgørenhed. Denne har ikke en forretningsmodel som sådan, og er derfor mere personer med et personligt mål der benytter denne type.

Aktiebaseret er, hvis man vil investere i unoterede danske aktier. Det vil sige, at det er muligt at investere i små danske virksomheder som ikke er på den officielle børs endnu.

Lånebaseret er også kendt som crowdlending og er hvor långiverne låner deres egne penge ud til dig. Det vil altså sige, at det er privatpersoner der låner deres penge ud til din idé. Her er der dog større krav til din idé og dine ressourcer, idet du skal være i stand til at betale pengene tilbage på et tidspunkt.

Inden du begiver dig ud i crowdfunding, er det vigtigt, at du læser betingelserne og sætter dig ned, og overvejer hvilken type, der er den mest ideelle for netop dig og din idé.