Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Nedenfor har vi svaret på nogle af de spørgsmål omkring online lån, som ofte bliver stillet.

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på, eller der er noget du gerne vil have uddybet, er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice.

Email: info@monni.dk

Åbningstider:
Man-Tors: 8.00 – 16.00
Fre: 8.00 – 14.00
Lør-Søn: Lukket

Hvilke tjenester tilbyder Monni.dk?
Hos Monni.dk holder vi øje med lånemarkedet og sørger for, at du kan finde det bedste og billigste lån. Herudover skriver vi løbende blogindlæg med sparetips og gode råd til lån, og i vores ordbog kan du finde forklaringer på de fleste af de begreber, du kan støde ind i, når du vil låne online.
Hvor meget kan jeg låne?
Hvor stort et beløb du kan låne kan være meget forskelligt fra låneudbyder til låneudbyder. Et online lån går dog typisk kun fra 1.000 og op til 400.000 kr., så hvis du har brug for et større lån, skal du enten have fat i din egen bank eller et realkreditinstitut. Hvor meget du kan låne online afhænger yderligere af, hvor meget du har mulighed for at betale af om måneden. Løbetiden for de største lånebeløb er typisk på 15 år, men har du råd til at betale mere af hver måned, kan denne naturligvis forkortes. Når du har sendt en låneansøgning, foretager låneudbyderen en kreditvurdering af dig, og vurderer de, at du kan betale den månedlige ydelse, og opfylder du samtidig de krav, låneudbyderen ellers stiller, burde du kunne låne det beløb, du ønsker.
Hvor hurtigt kan jeg have pengene?
Låneprocessen ved et online lån er oftest meget kort. De fleste låneudbydere giver svar på din ansøgning med det samme, såfremt du ansøger indenfor deres åbningstid. Er din ansøgning blevet godkendt, vil mange låneudbydere udbetale beløbet samme dag eller den første bankdag efter godkendelsen.
Dog skal du være opmærksom på, at der er indført en regel omkring kviklån, som gør, at der ved lån med en løbetid på under 3 måneder er en såkaldt betænkningsperiode på 48 timer. Mange udbydere kommer dog omkring denne regel ved at tilbyde lånet som en kassekredit i stedet for et lån, og her gælder reglen om betænkningstiden ikke.
Hvad koster det at ansøge om et lån?
Det er gratis at ansøge om et lån online. En låneansøgning er ikke ensbetydende med, at du optager lånet. Når du har fået svar på, om du er godkendt til lånet, kan du altså sagtens takke nej til det. Derfor kan det også være en god idé at ansøge om et lån flere steder. Bliver du ikke godkendt af din førsteprioritet, er det nemlig muligt, at du er blevet godkendt af en anden låneudbyder. På den måde skal du ikke vente endnu en gang på svar.
Er det sikkert at låne penge online?
Ja, du kan trygt låne penge online. Det vigtigste er, at du holder dig til troværdige låneudbydere. På Monni.dk får du kun tilbudt lån fra danske låneudbydere, så du kan vide dig sikker på, at din låneaftale overholder dansk lov.
Hvilken dokumentation skal jeg bruge for at ansøge om et lån?
Ved online lån er der meget sjældent krav om, at du skal fremlægge dokumentation for din indtægt, fx i form af lønsedler. Du indtaster blot dine personlige oplysninger, indtægt og eventuel gæld i et ansøgningsskema på låneudbyderens hjemmeside. Låneudbyderen foretager herefter en kreditvurdering ved hjælp af dit CPR-nummer og sammenholder med de oplysninger, som du har givet. Stemmer disse overens, og vurderer udbyderen, at du kan betale afdragene på lånet, bliver du med stor sandsynlighed godkendt.
Er det nødvendigt at stille sikkerhed for lånet?
Til forskel fra de fleste banklån, skal der sjældent stilles sikkerhed for at optage et online lån. Om du kan blive godkendt til et lån afhænger af din kreditværdighed og de oplysninger, der skal bruges til vurderingen, indhenter låneudbyderne ved hjælp af dit CPR-nummer. I kreditvurderingen ser låneudbyderen på dine indtægter og faste udgifter, og hvis de mener, at du har økonomien til at afdrage på lånet, bliver du godkendt. Faktisk bliver 90% af alle ansøgninger godkendt, så du har gode chancer for at få et online lån.
Hvilke krav skal jeg opfylde for at blive godkendt?
Der kan være stor forskel på hvilke krav, de forskellige låneudbydere stiller. Ofte vil der dog stilles krav til, at du er minimum 18 år, at du ikke er registreret i RKI eller andre registre over dårlige betalere, samt at du har en fast månedlig indkomst. Du kan dog opleve, at nogle udbydere har en højere aldersgrænse, og det vil også være muligt at finde udbydere, der vil låne dig penge, selvom du er registreret i RKI. Vi vil til enhver tid anbefale, at du sætter dig grundigt ind i lånevilkårene for den valgte udbyder, inden du låner.
Hvad er RKI?
RKI (også kaldet Ribers) er et register over dårlige betalere. Har du ikke betalt din gæld, selv efter flere rykkere og advarsel om RKI, kan den virksomhed, offentlig eller privat, som du skylder penge, registrere dig i RKI. Virksomheder, offentlige myndigheder og den finansielle sektor har adgang til registeret og kan trække oplysninger om dig, for eksempel i forbindelse med et lån. Hvis er du registreret i RKI, kan det være meget vanskeligt at få lov at tegne abonnementer, optage lån eller få kredit.
Kan jeg låne, selvom jeg står i RKI?
Det er de færreste udbydere, der vil låne dig penge, hvis du står i RKI. Dette skyldes, at de anser det som tvivlsomt, at du betaler din gæld af til tiden. Der findes dog nogle udbydere, som tilbyder lån trods registrering i RKI, men her skal du være opmærksom på, at renter og gebyrer ofte vil være meget høje. Årsagen til de høje renter og gebyrer er, at udbydere, som tilbyder lån til RKI-registrerede lånere, løber en markant større risiko ved at godkende dit lån. Samtidig skal man huske, at lånevirksomheder er ren forretning, og hvis fx 30% af deres låntagere ikke betaler deres lån tilbage, så er de nødt til at inddrive den tabte gæld fra deres andre låntagere.
Vi anbefaler på det kraftigste, at du kommer ud af RKI, inden du optager et nyt lån, ellers kan det ende med at koste dig mange penge. Så snart din gæld er betalt, bliver du slettet fra registeret, og så vil du kunne optage lån med langt mere fordelagtige vilkår.
Hvordan lægger jeg et realistisk budget?

Vi anbefaler, at du lægger et realistisk budget, inden du optager et lån. Budgettet skal sikre, at du har overblik over din økonomi, så du ikke ender i en situation, hvor du ikke kan betale de månedlige afdrag.
For at lægge et realistisk budget er det vigtigt, at du kigger grundigt på alle dine udgifter og indtægter. Tag for eksempel et kig på dine udgifter i de seneste 3 måneder og regn sammen, hvad du bruger på mad, forsikring, internet osv. Husk også at medregne udgifter som ikke betales månedligt, fx licens, vægtafgift eller kontingenter til sportsklubber. Det er denne type udgifter, som ofte kommer bag på folk, fordi man kun har indsat månedlige udgifter i budgettet.

Her hos Monni.dk har vi lavet et gratis budgetskema, hvor du let kan indtaste dine indtægter og udgifter og få et realistisk overblik over din økonomi. Du finder budgetskemaet her.

Hvad er ÅOP?
ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er et udtryk for de samlede omkostninger, der er ved et lån, i løbet af 1 år. Disse årlige omkostninger vises i procent af lånebeløbets størrelse. ÅOP omfatter både renter, gebyrer, afgifter mv. Derfor er vores anbefaling også, at du primært ser på ÅOP, når du sammenligner lån, så du er sikker på, at alle omkostninger er inkluderet. Kigger du udelukkende på renten, kan du blive snydt, da et lån med lav rente sagtens kan være dyrere, end det ser ud, fordi der pålægges store gebyrer.
Er det bedst med en kort løbetid eller en lang løbetid?

Det kan være fristende at gå efter laveste rente, og du vil også ofte opleve, at låneudbydere benytter en lav rente som argument for, at du skal vælge at låne hos dem. MEN – en lav rente er ikke altid ensbetydende med et billigt lån. Renten på et lån påvirkes af løbetiden, hvilket betyder, at lån med en lang løbetid kan have en lavere rente, mens lån med en kort løbetid ofte vil have en høj rente. Det, der er værd at huske på, er at ved lån med en lang løbetid, betaler du renter i flere måneder end ved lån med en kort løbetid, og lægger man renteudgifterne sammen, kan den lave rente over flere måneder sammenlagt overstige den høje rente, som til gengæld betales over færre måneder.

Ud over løbetiden på lånet, bør du også være opmærksom på ekstra gebyrer. Nogle lånevirksomheder opnår en meget lav rente, fordi de i stedet opkræver månedlige gebyrer. Disse gebyrer tillægges dit månedlige afdrag sammen med renterne, og du kan derfor opleve, at dit lån faktisk bliver dyrere, til trods for at du har valgt et lån med en lav rente. Det bedste råd, vi kan give, er at se på lånets ÅOP i stedet. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og inkluderer samtlige udgifter, der er forbundet med lånet.

Jeg har ikke fået svar på min ansøgning. Er mit lån godkendt?
Hvis du ikke har fået svar på din låneansøgning indenfor den frist, der er angivet, skal du tage fat i den låneudbyder, du har ansøgt hos og høre, om de kan oplyse dig om årsagen. En af grundene til, at du ikke har fået svar, kan være, at du har ansøgt udenfor deres åbningstid, eller at du har opgivet en forkert email-adresse. Hos Monni.dk formidler vi blot kontakten til den billigste låneudbyder, og derfor har vi ikke mulighed for at se detaljerne omkring din ansøgning.
Hvorfor er mit lån blevet afvist? Og hvad gør jeg nu?

Der kan være flere grund til, at dit lån er blevet afvist. Monni.dk er udelukkende en sammenligningstjeneste, og det er dermed ikke hos os, du optager dit lån. Derfor skal du kontakte den låneudbyder, du har valgt for at få et konkret svar på dette spørgsmål.

Nogle af de årsager der dog kan være til, at du er blevet afvist er:

  • Du møder ikke låneudbyderens alderskrav
  • Du er registeret i RKI
  • Låneudbyderen har lavet en kreditvurdering af dig og vurderer ikke, at du kan betale de månedlige omkostninger, enten fordi din indkomst er for lav eller svingende, eller fordi du allerede har gæld.
  • De oplysninger, du har angivet i din låneansøgning, stemmer ikke overens med de oplysninger, som låneudbyderen får oplyst via dit NemID.

At én låneudbyder har afvist din ansøgning behøver dog imidlertid ikke at betyde, at du så ikke kan låne penge online. Der kan være stor forskel på kravene hos de forskellige låneudbydere, og derfor kan du sagtens opleve, at din ansøgning godkendes hos en anden udbyder. Det kan være en god idé, når du vil optage et lån, at ansøge hos flere forskellige virksomheder. Godkendes du flere steder, kan du så vælge den udbyder, som har de mest fordelagtige vilkår. På denne måde undgår du, at du skal vente endnu en gang, hvis din ansøgning afvises hos den første udbyder.

Jeg har fortrudt mit lån. Hvad gør jeg?
Har du allerede accepteret dit lån og modtaget pengene på din konto, men dernæst fortrudt lånet? Fortvivl ikke! Der er faktisk 14 dages fortrydelsesret på online lån, hvilket betyder, at du kan fortryde dit lån og betale beløbet tilbage sammen med de renter, der har været ved lånet, fra den dag du modtog pengene, til den dag du tilbagebetaler beløbet.
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at har du optaget et kviklån som en kreditaftale, som har en løbetid på mindre end 3 måneder, er det ikke muligt at fortryde lånet.
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan betale?
Hvis du oplever, at du en måned ikke kan betale afdraget på dit lån, skal du kontakte den låneudbyder, hvor du har optaget lånet så hurtigt som muligt. Nogle låneudbydere giver dig mulighed for afdragsfrie måneder, men for at du ikke får rykkergebyrer pålagt dit afdrag, er det vigtigt, at du tager fat i udbyderen, så snart du opdager, at du ikke kan betale. Oplever du ændringer i din indtægt, eller har du lagt et urealistisk budget og kan se, at du på længere sigt ikke vil kunne betale de aftalte afdrag gælder samme råd. Tag hurtigst muligt fat i låneudbyderen og hør, om du har mulighed for at ændre lånet, så du betaler mindre af, men til gengæld over en længere periode. Låneudbyderne er naturligvis interesseret i at få deres penge igen, og derfor vil de også ofte være behjælpelige med ændringer, for at sikre at du kan betale.
Kan jeg betale mit lån ud før tid?
Hos de fleste låneudbydere har du mulighed for at betale dit lån ud før tid. Dog skal du være opmærksom på, at nogle låneudbydere tager et gebyr for dette. Grunden til gebyret er, at når du indfrier dit lån før tid, mister udbyderen de renteindtægter, de ellers ville have tjent på lånet i fremtiden. Skulle du en måned have mulighed for at betale mere af på lånet, er dette også ofte en mulighed, og hos nogle udbydere kan du også sætte din månedlige ydelse op i resten af løbetiden. Det er meget forskelligt, hvordan vilkårene er omkring ændring af ydelsen hos de enkelte låneudbydere, så du er nødt til at tage fat i den låneudbyder, som du har optaget dit lån hos.
Kan jeg forhøje mit nuværende lån?
Hvis du har brug for at få forhøjet dit lån, og du ellers har været stabil i betalingen af din månedlige ydelse, vil låneudbyderen ofte være behjælpelig. Hos nogle låneudbydere skal du ansøge om forhøjelsen online, mens andre kan hjælpe dig telefonisk. Det bedste, du kan gøre, hvis du vil have forhøjet dit lån, er at tage kontakt til den udbyder, hvor du har dit nuværende lån. Du har naturligvis også mulighed for at optage et ekstra lån ved en anden udbyder, men vær opmærksom på, at det kan blive dyrere på længere sigt, fordi du dermed skal betale renter og gebyrer til 2 forskellige lånevirksomheder.
Kan jeg låne penge, selvom jeg ikke er dansk statsborger?
Ja, ofte kan du godt optage lån i Danmark, selvom du ikke er dansk statsborger. Dog er det nødvendigt, at du har det danske NemID og en Nemkonto i banken, hvor pengene kan indsættes. Du kan ansøge om NemID på deres hjemmeside www.nemid.nu, hvis du har et dansk CPR-nummer. For at kunne få et dansk CPR-nummer kræver det, at du har en bopælsadresse i Danmark, og at du som minimum har midlertidig opholdstilladelse.