Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

CIBOR

Written: 22. august 2018

Hvad er CIBOR?

CIBOR står for Copenhagen Interbank Offered Rate, og det beskriver en rentesats. Hver dag fastsættes CIBOR, og denne bruges som referencerente. Referencerente betyder, at man ud fra denne rente fastlægger andre renter ved eksempelvis boliglån. CIBOR-renten er helt basalt den rente, som en bank er villig til at udlåne penge til, hvis de skulle låne til en økonomisk sikker bank, en såkaldt primebank, uden at primebanken stiller sikkerhed.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvem fastsætter CIBOR?

En række store banker har indflydelse på CIBOR, og disse kaldes CIBOR-stillere. Det er dog ikke dem, der fastsætter CIBOR, de kommer blot med bidrag, som fastsættelsen bliver bestemt på baggrund af. Disse banker er på nuværende tidspunkt Danske Bank, Jyske Bank, Nordea Bank, Nykredit Bank, Spar Nord Bank og Sydbank. Disse banker er udvalgt af Finans Danmarks bestyrelse.

Hvordan fastsættes CIBOR?

CIBOR-stillerne kommer med deres bud på rentesatsen, og herefter kigges der på, hvor mange CIBOR-stillere der er. Hvis der er flere end 12 CIBOR-stillere, vil man udelade de tre højeste og de tre laveste rentesatser, og hvis der er færre end 4 CIBOR-stillere, vil man tage alle rentesatserne i betragtning. Hvis der er færre end 8, vil man udelade den højeste og den laveste, og hvis der er mellem 8 og 11, vil man udelade de to højeste og to laveste.
Når man har udeladt den rette mængde af rentesatser, bestemmes CIBOR ved at tage gennemsnittet af de resterende satser.

CIBOR-stillerne kommer som sagt med deres bud på rentesatsen ud fra, hvilken rente de ville låne penge ud til, hvis de skulle låne til en primebank.

På denne måde fastsættes CIBOR-renten hver eneste dag og offentliggøres klokken 11.

Kan CIBOR-stillerne snyde med rentesatsen?

Det er naturligvis vigtigt, at vi som befolkning har tillid til, at CIBOR-stillerne fastsætter CIBOR på ærlig vis. Der har dog været eksempler på sager i både ind- og udland, hvor der er blevet manipuleret med rentesatsen, da dette giver en højere rente og dermed større indtægt til bankerne. Heldigvis har man fundet løsninger på dette, og i dag udregnes også en markedsbaseret supplerende referencerente, også kaldet CITA-renten, der kan sammenlignes med CIBOR. Derudover er Finanstilsynet blevet sat til at undersøge bankernes bud på rentesatsen til CIBOR, så i dag har man flere faktorer udefra, der kontrollerer CIBOR-renten. Derfor kan vi som private husholdninger i Danmark også have tillid til, at der ikke sker kursmanipulation i forbindelse med CIBOR.