Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Realkredit

Written: 24. august 2018

Hvad er realkredit?

Realkredit bliver oftest nævnt i forbindelse med et realkreditlån og er en finansieringsform med henblik på fast ejendom som for eksempel et hus. Der kan derfor ved et realkreditlån blive lånt penge til at købe et hus eller forbedre sit nuværende hus. Disse lån bliver lavet af realkreditinstitutterne og skal indgå under realkreditlovens rammer.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan fungerer realkredit?

Lånene i Danmark fungerer således ved realkreditinstitutter, at lånene finansieres igennem salg af obligationer til investorer. Herefter vil realkreditinstituttet tage pant i ejendommen for det lånte beløb. Det vil sige at realkreditinstituttet udsteder obligationer, der svarer til det lånte beløb og låntager derfor stiller huset som sikkerhed for at kunne optage et lån.

Disse obligationer kan godt svinge i værdi idet de påvirkes af realkreditkurserne som bliver påvirket af udbud og efterspørgsel på markedet.

Hvilke regler gælder ved et realkredit?

Der er en hovedregel når der skal optages et realkreditlån, og dette går på at man kan låne op til 80% af husets værdi og løbetiden må maksimum være på 30 år. Det vil sige man skal finde andre måder at finansiere de sidste 20% og kan være igennem andre lån eller egenbetaling. Lånet foregår som et annuitetslån, hvilket betyder at låntageren skal betale samme ydelse hver måned.

Man kan godt indfri lånet før tid, hvilket sker ved at man som låntager vælger at indbetale obligationsrestgælden.

Hvilke typer af realkreditlån findes der, og hvilke fordele og ulemper er der ved disse?

Alt afhængig af, hvordan din situation og økonomi ser ud er der en række faktorer der skal tænkes over, inden man vælger, hvilket lån man bør vælge. Der er to typer af realkreditlån, disse er: Fastforrentet lån og et rentetilpasset lån.

Da realkreditlån oftest er store lån og kan påvirke din økonomi langt ud i fremtiden er det vigtigt at sætte sig ind i hvilke fordele og ulemper der er ved at tage sådan et lån.

Fastforrentet:

Ved et fastforrentet lån har man sikkerhed i mange år. Et fastforrentet lån betyder nemlig at renten ikke ændres selvom den nationale økonomi bliver påvirket enten i den ene retning eller den anden. Et fastforrentet lån er derfor til personen der godt kan lide at betale det samme beløb hvert måned og som ikke er risikovillig. Samtidig er dette lån billigt at indfri, da det ikke kan gå højere end kurs 100. Men i og med det er et fastforrentet lån er renten oftest højere på tidspunktet end ved et rentetilpasset lån.

Rentetilpasset:

Dette betyder, at renten tilpasser sig den nationale økonomi og kan derfor både stige og falde. Ved nogle rentetilpassede lån er det muligt at få en fri afdragsperiode, hvor du altså ikke betaler afdrag. Rentetilpassede lån er oftest billigere i den månedlige ydelse end den fastforrentede. Dog er ulempen, at denne rente kan stige, hvis den nationale økonomi bliver forringet. Dette betyder den månedlige ydelse stiger for dig som låntager. Indfrielsen af lånet er samtidig dyrere idet det kan overstige kurs 100.