Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Crowdlending

Written: 10. december 2018

Hvad er crowdlending?

Crowdlending er når privatpersoner vælger at udlåne penge til privatpersoner og/eller virksomheder igennem en online platform. Med andre ord overtager en privatperson bankens formål. Som privatperson kan man blive investor ved at sælge igennem platforme. Disse platforme er lånudbydere, og er mellemledet mellem dig som investor og en privatperson der mangler penge. Ved at benytte sig af crowdlending sparer man penge, besvær og tid – både som låntager og långiver.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan fungerer crowdlending?

Crowdlending fungerer på den måde, at man kan som privatperson kan indskyde et beløb på en platform. Disse platforme findes der en masse af, hvis man kigger på Europa. Der findes dog kun nogle få i Danmark, da man i Danmark har meget tiltro til banken, og oftest kan samarbejde med dem. Dette udelukker dog ikke crowdlending for at have stor succes i udlandet, hvor flere virksomheder vokser sig op i millionklassen.

Formålet med crowdlending er, at privatpersoners indskud bliver samlet og givet ud til de forskellige låntagere. Du vil derfor som privatperson have et indskud delt ud på rigtig mange låntagere. Hvis du for eksempel vælger at indskyde 10.000 kroner, kan du vælge at sige, at hver låntagere må maksimalt få 5 kroner af dine 10.000 kroner. Dette er med til at gøre processen langvarig, men sikker, idet risikoen spredes ud på rigtig mange låntagere, i dette eksempel 2000 personer.

Er crowdlending farligt?

En investering vil altid være risikofyldt. I henhold til crowdlending vil der også følge nogle fordele og ulemper.

Du vil som investor tjene en vis procentandel af din investering afhængig af, hvilken platform der vælges. Nogle platforme udbyder en høj procentdel, men ingen buy back garanti, mens andre har en lidt lavere procentandel, men en buy back garanti. På trods af en lav procentandel, er det oftest højere end afkastet ved at handle med aktier, og kan derfor være interessant at investere i.

Platformene differentierer sig bl.a. på denne buy back garanti, som er med til at øge sikkerheden for investoren, idet de kan få deres penge igen. Buy Back betyder at platformen tilbagebetaler dit indskud, også selv om platformen ikke har modtaget pengene tilbage fra låntageren.

Buy back garantien kan derfor være essentielt for de fleste investorer, da der er en risiko for at platformen går konkurs.

For at undgå dette, vil mange af långiverne gerne teste og undersøge låntagerne og lave eventuelle kreditvurderinger, for at se om de er i stand til at tilbagebetale lånet på et tidspunkt.

Om crowdlending er farligt kan være svært at forudsige, men teknologien gør det nemmere som låntager og långiver, idet processen forkortes og dermed sænkes udgifterne til behandlingen er kreditvurderingen end, hvis det skulle varetages af banken. Dette er med til at give et højere afkast til investorerne og lavere omkostninger til låntagere.