Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Gæld

Written: 23. august 2018

Hvad er gæld?

Gæld er en sum penge man skylder og dermed er forpligtet til at betale tilbage.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Gæld er noget de fleste danskere vil opleve i løbet af deres levetid. Gæld opstår når man har haft brug for penge på et tidspunkt, hvor der ikke har været mulighed for selv at finansiere det med egne likvide midler. Dette kan for eksempel opstå ved køb af hus, lejlighed, bil, rejser og så videre alt efter, hvordan personen er stillet økonomisk.

De fleste vælger at betale deres gæld af over en længere periode, hvilket betyder man nedbetaler sin gæld til sine kreditorer. Kreditorer er de personer eller virksomheder man skylder penge, mens debitorer er de personer eller virksomheder, hvor man har noget tilgode og vil oftest være penge, men kan også være løsøre eller fast ejendom.

Hvad er gæld i forbindelse med en virksomhed?

En virksomhed oplever også gæld i det meste af sin levetid og især i opstartsfasen. Her vil det ofte være banken man skylder penge, og ved en enkeltmandsvirksomhed, hvor man hæfter personligt, kan banken tage udlæg i ens personlige ejendele som for eksempel ens hus.

Når man kigger i virksomhedens regnskab er gælden opdelt i langfristet og kortfristet gæld og findes på passivsiden i balancen.

Langfristet gæld er den gæld med en lang betalingsfrist og dermed har en forfaldstid på over ét år. Dette kan for eksempel være større banklån og større investeringer.

Kortfristet gæld er den gæld med kort betalingsfrist og er naturligvis den gæld man mener forfalder inden for ét år. Det kan for eksempelvis være skat, momsafregning og kassekreditten hos banken.

Hvad er betalingsstandsning?

Hvis man som almen borger eller som virksomhed står med en stor gæld og en relativ lille indkomst, taget gældens størrelse i betragtning, kan man ønske en betalingsstandsning. Dette er med til at beskytte dig og din virksomhed mod dine kreditorer, idet man kan stopper midlertidigt med at betale dem man skylder penge. Dette kan være en fordel, hvis man har udsigt til at få større likvide midler i fremtiden og dermed kan betale kreditorerne af senere hen når man er stillet bedre økonomisk.

Hvis man ikke kan betale sin gæld og ikke kan opnå en betalingsstandsning vil man som virksomhedsejer ofte gå konkurs. Hvis man derimod er en privatperson som har misligholdt gæld, vil det værst tænkelige for en person være at ende i RKI og dermed blive set som en dårlig betaler. Udover dette kan man risikere at få besøg af fogeden der fjerner en fra sin lejlighed eller hus. Dette kan kreditforeningen tillade sig, hvis personen ikke har kunnet betale det personen skyldte til foreningen.