Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Afskrivning

Written: 28. september 2018

Hvad er afskrivning?

En afskrivning er overordnet set en regnskabsmæssig post, som periodisk formindsker værdien af anlægsaktiver i en brugsperiode. Afskrivning er med andre ord stort set det samme som en afbetaling, hvilket er et begreb som nok er lidt nemmere at forstå for de fleste. Regnskabet ”påvirkes” i perioden med den forventede værdiforringelse – f.eks. en periode på 4 år. Har du f.eks. købt en bil, en lejlighed, en ny smartphone eller laptop så vil afskrivningen sikre, at regnskabet ikke påvirkes med mere end den forventede årlige værdiforringelse. Afskrivning kan også sættes i forbindelse ved flere regnskabsmæssige lejligheder. Nogle kan være komplicerede. Ved de mest komplicerede afskrivninger, vil vi anbefale dig at forhøre dig hos en revisor. Ved enhver afskrivning er der visse grundlæggende elementer, som afskrivningen er sammensat af. I det følgende dykker vi ned i disse for at give dig et klart overblik over, hvad du skal have in mente, hvis du tænker på at vælge denne metode. Som et eksempel anvender vi et køb af en ny Toyota Yaris til 129.900 kr.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Anskaffelsesprisen

Titlen siger næsten sig selv. Ved enhver afskrivning skal man naturligvis indregne prisen på det produkt, man ønsker at anskaffe sig. Man skal desuden huske at tillægge den såkaldte scrapværdi til dette beløb.

Scrapværdien

Ved ethvert køb over tid skal man huske at indberegne, hvad købet vil være værd efter brugsperioden. Dette kan selvfølgelig variere, alt efter hvilket produkt man har erhvervet sig. Generelt set gælder det, at jo flere anvendelsesmuligheder et produkt har, jo højere vil scrapværdien være. Dette vil i vores eksempel sige, hvad bilen er værd, når det er tid til at skifte den ud. Heldigvis er der som regel et marked for en brugt bil, så scrapværdien vil højst sandsynligt være højere. Scrapværdien på en bil vil ca. være en tredjedel af nyprisen efter 5 år.

Afskrivningsgrundlag

Afskrivningsgrundlaget svarer til den pris, som ens køb er reklameret til minus scrapværdien. I dette tilfælde vil afskrivningsgrundlaget på bilen således være den pris, som bilen er prissat til af forhandleren.

Forventet brugsperiode

Dette drejer sig ganske enkelt om, hvor længe man regner med at køre i bilen, før den sælges. En gennemsnitsbil vil typisk forventes udskiftet efter ca. fem år, hvilket derfor er den tidsramme som vi vil anvende i dette eksempel.

Den fastsatte afskrivning

Sidste element i dette eksempel er det såkaldte afskrivningsgrundlag, hvilket vil sige det årlige beløb du forventes at skulle afbetale. Den fastsatte afskrivningsmetode afskriver beløbet med lige store beløb, hvilket typisk sker hver måned hvert år i afskrivningens levetid.

Straksafskrivning

Et sidste eksempel angående afskrivning af anskaffelser til mindre beløb bør i denne forbindelse også nævnes. Det drejer sig f.eks. om udgifter til køb af f.eks. computere, kontormøbler, mobiltelefoner, der kan straksafskrives, hvis beløbet ikke overstiger (2018: 13.500 kr.).
Det er dog en betingelse at købet anvendes til erhvervsbrug – man har dog den mulighed at kombinere private med erhvervsmæssige formål, således at man kan straksafskrive den erhvervsmæssige del.

Regnestykket

Sidst men ikke mindst viser vi dig en overskuelig skabelon på det regnestykke, som du skal anvende i din afskrivning, som selvfølgelig kan omsættes til et hvilket som helst produkt, som du vælger at købe via afskrivning. For nemhedens skyld fortsætter vi med at anvende den nye Toyota Yaris som eksempel.

Anskaffelsespris:                                                                 173.200,00 kr.
Scrapværdi (forventet værdi efter brugsperioden)              43.300,00 kr.
Afskrivningsgrundlag (Anskaffelsespris – Scrapværdi)       129.900,00 kr.
Forventet brugstid                                                               5 år
Årlig/månedlig afskrivning (Afskrivningsgrundlag               25.980,00 /2165,00 kr.