Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Afbetaling

Written: 26. september 2018

Hvad er afbetaling?

Det ligger lidt i ordet og betyder, at man betaler af på noget. Dette vil oftest være et lån der skal tilbagebetales over en periode.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Flere får lavet en afdragsordning, når de skal købe et dyrere produkt hos en virksomhed og heraf skal afbetale på disse. Det kan for eksempel være et fjernsyn, mobiltelefon, sofa og så videre. Hvis man ikke kan betale det kontant, kan man låne beløbet og dermed afbetale over en periode med et mindre beløb hver måned. Dette gør man er i stand til at få produktet med det samme, uden at betale fuld pris med det samme. Det ender dog med, at man oftest betaler mere i længden end hvad produktet egentlig kostede. Dette findes der et eksempel med nederst på siden.

Hvilke fordele og ulemper er der ved at få lavet en afdragsordning?

En klar fordel er, at man kan få det produkt man har ønsket uden at have de likvide midler til det. Det kan for eksempel være, man ikke har nogen telefon, og man ikke kan arbejde uden sådan en. Det kan derfor være en fin mulighed for at få en telefon igen, også selv om man ikke har pengene til det.

Ulempen er derimod, at man stifter gæld. Dette er aldrig godt, da man altid ender med at skulle betale mere end det beløbet have været, hvis man købte produktet kontant. Man får med andre ord en kreditor, og hvis man allerede har flere af disse, kan det blive ret komplekst.

Hvis man først har stiftet gæld, kan afdragsordninger være med til at få styr på økonomien igen. Ofte bliver disse ordninger lavet i samarbejde med banken og tager blandt andet udgangspunkt i den enkeltes økonomiske situation. Disse afbetalingsordninger kan derfor være med til at gøre en økonomisk stabil igen.

Eksempel på en afbetaling

Hvis man står og vil købe den nye iPhone, kan man risikere at skulle betale 10.000 kroner. Dette kan man tilbagebetale i løbet af to år (24 måneder) med en månedlig ydelse på 500 kroner. Dette vil sige, man kan stille følgende eksempel op:

(500 * 24) = 12.000 kroner.

(12.000 – 10.000) = 2.000. Disse 2.000 kroner vil så være den ekstraomkostning ved en afdragsordning frem for at købe produktet kontant.

Men pas på. Udover dette er der andre omkostninger forbundet ved at vælge en afdragsordning. Der er blandt andet oprettelsesgebyrer og en rente af beløbet, der skal betales. Denne står oftest som en ÅOP, der betyder de årlige omkostninger i procent. Denne er med til at belyse, hvor meget man skal betale i rente til lånet.

Afslutningsvis kan det altså i de fleste tilfælde godt give mening at spare op og vente med at købe produktet, hvis man ikke har pengene kontant. Dog kan der også argumenteres for, at en afdragsordning kan være en god idé i nogle tilfælde. Men dette bør være op til den enkelte og dens bank.