Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Feriepenge

Written: 23. august 2018

Hvad er feriepenge?

De fleste har sikkert stiftet bekendtskab med feriepenge, men det er ikke alle, der egentlig ved, hvorfor de får udbetalt penge på ferien. Feriepenge er obligatorisk i Danmark, og derfor vil alle arbejdere have modtaget dem. Feriepengene udbetales af arbejdsgiveren til medarbejderne, og medarbejderne tjener hver især 2,08 feriedage for hver måned, de har været ansat. 2,08 feriedage hver måned giver altså 5 ugers ferie, hvis en arbejder har arbejdet i et helt år. Disse feriedage bliver altså betalt af arbejdsgiveren med feriepenge.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Et krav for at modtage feriepenge er dog, at du arbejder. Derfor må du ikke modtage feriepenge, hvis du samtidig modtager visse offentlige ydelser som dagpenge eller efterløn.

Hvordan udbetales feriepengene?

Du skal selv sørge for, at du får udbetalt feriepenge. Din arbejdsgiver skal beregne og indberette dine feriedage, men du skal selv sørge for at få udbetalt feriepengene på Borger.dk.

Det er forskelligt, hvor meget du får udbetalt i feriepenge. Det står i din kontrakt, om du modtager 12,5 % af din årsløn, eller om du modtager din almindelige løn med 1 % ferietillæg.

Hvor meget ferie må man holde?

Som skrevet tidligere optjener en medarbejder 2,08 feriedage for hver måned, han har arbejdet, og dette giver altså 5 ugers ferie på et år.

Du optjener feriedage til næste år, så de feriepenge, du optjener i 2018, får du først udbetalt i ferieåret 2019. Ferieåret er perioden 1. maj til 30. september, og i denne periode har en medarbejder ret til at holde 3 ugers sammenhængende ferie, der kaldes hovedferien, mens de sidste 2 uger ikke behøver at være sammenhængende.

Så hvis du blev ansat i midten af 2018, vil du ikke have optjent de 5 ugers ferie i 2019, men du har stadig ret til at holde 5 ugers ferie, du skal bare selv betale for det, du mangler at optjene.