Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Afdragsform

Written: 26. september 2018

Hvilke former for afdrag findes der?

Når man har optaget et lån, skal dette beløb tilbagebetales over en periode. Dette gør man ved at betale renter, afdrag og gebyrer.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Når man skal optage et lån, skal man vælge i mellem tre forskellige afdragsformer. Den form for afdragstype, der vælges, er ofte i samarbejde med banken og med fokus på låntagerens økonomiske situation. De er nemlig vidt forskellige i deres måde at tilbagebetale lånet på.

Hvad er et annuitetslån?

Et annuitetslån er den hyppigste afdragsform og er også den mest almindelige måde at tilbagebetale sit lån på. Et annuitetslån er karakteriseret ved en konstant ydelse. Dette betyder at det månedlige afdrag og dens renter er det samme hver måned. Der er derfor ingen overraskelser, og man ved hvad man skal betale hvert måned. Dette er oftest en fordel for låntageren, idet denne person ved hvad der skal betales. Omvendt, hvis renten falder vil personen ikke få en økonomisk gevinst ved dette, da renten er fast.

I starten af et annuitetslån vil afdraget hovedsageligt består af renteomkostninger, i det de er større, desto større restgælden er. Dette vil også betyde, at afdraget er tilsvarende mindre, så man netop får den konstante ydelse ved hver termin, for eksempel hver måned.

Læs mere om annuitetslån her.

Hvad er et serielån?

Et serielån er kendetegnet ved at have et konstant afdragsbeløb. Dette vil sige, at beløbet er størst i starten af afviklingsperioden, idet renterne er størst her. Beløbet vil dog falde i takt med renten falder, da afdraget er konstant. I modsætning til et annuitetslån vil et serielån have en faldende ydelse. Den kan derfor med fordel bruges af personer der har et større rådighedsbeløb i starten.

Hvad er et stående lån?

Et stående lån afviger lidt fra de to andre lånetyper. Kendetegnet ved et stående lån er at det er afdragsfrit indtil sidste termin. Dette betyder man langt hen af vejen kun betaler renter og gebyrer som afvikling af sin gæld. Afdraget bliver dermed betalt på sidste termin, hvilket kræver man har stor likviditet her. Et stående lån kan derfor være meget risikofyldt idet man aldrig kan være 100% sikker på, om man har likviditeten længere ude i fremtiden.

Dog vil fordelen i sådan en type lån være den kortere låneperiode som er med til at give færre renteomkostninger i længden.

Afslutningsvis er der altså forholdsvis store forskelle på, hvilken afdragsform man vælger når det kommer til lån af penge. Der kan både være penge at hente, men også at tabe. Derfor kan det være en god idé, at man i samarbejde med banken snakker om ens økonomiske situation og hvad ens mål er med lånet. Tillige med dette bør bankens finansielle kompetencer kunne give et praj om, hvordan økonomien i fremtiden ser ud. Hvis den er meget risikofyldt kan det være en idé at optage et fastforrentet annuitetslån, hvor renten er fastsat. Det vil nemlig være en økonomisk gevinst, hvis renten stiger i fremtiden.