Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Annuitetslån

Written: 17. september 2018

Hvad er et annuitetslån?

Når man tager et lån findes der en række forskellige lånetyper. Én af disse er et annuitetslån, og er den mest anvendte form inden for bank- og realkreditinstitutter verdenen. Formålet med et annuitetslån er, at afdragene er lige store og betalingen forfalder i samme tidsinterval.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan er forløbet ved et annuitetslån?

Et annuitetslån bliver ofte beregnet i et skema, også kaldet en amortisationstabel, hvor faktorer som betaling/ydelse, afdrag, renter og restgæld benyttes for at se afviklingen af et annuitetslån.

Kendetegnet ved et annuitetslån er som sagt at betalingen er fast, hvilket gør det nemmere som låntagere at budgettere sin afvikling. Indledningsvist vil et annuitetslån være bygget op på en høj rente på grund af den høje restgæld og som kompensation vil afdraget være lavt. Videre i forløbet vil renten så falde, da restgælden falder, men derimod vil afdraget stige, hvilket er med til at sørge for betalingen er fast ved hver betalingsfrist.

Eksempel med et annuitetslån:

I dette eksempel vil et annuitetslån være bygget op på et lån over 5 år med en lånesum på 10.000 kroner og en rente på 2%. Det forudsættes samtidig der ingen etableringsomkostninger samt gebyr er i forbindelse med lånet.

TerminerYdelseRenteAfdragRestgæld
12.1212001.92110.000
22.1211611.9608.078
32.1211221.9996.118
42.121822.0394.119
52.121422.0792.079

Som det kan ses i skemaet er ydelsen fast, og er det beløb låntageren skal betale en gang om året i dette eksempel. Denne ydelse bliver beregnet ved at lægge afdrag og renten sammen. Der tages dog forbehold for, at der ikke er medregnet decimaltal, og de derfor kan afvige lidt.

Ved at lægge ydelserne sammen, vil det samtidig blive belyst, at man betaler i alt 10.605 kroner for at tage et lån på 10.000 kroner.

Hvilke fordele og ulemper er der ved et annuitetslån?

En fordel ved et annuitetslån er, at det er et fast beløb der skal betales hver termin for låntageren, og der er derfor ikke pludselig nogle uforudsete omkostninger, man ikke havde budgetteret med som skal betales. Dette kan være rart for en låntager der ikke har uanede mængder af penge, og derfor bliver nød til at budgettere hver måned for at det hele kan køre rundt.

Modsat, kan det være en ulempe idet, hvis renten falder, er den stadig fastlagt. Og man betaler derfor flere penge i renter end hvis beløbet havde været fleksibelt.

Hvis man er i tvivl om, hvilket lån der passer efter ens eget behov og budget er der råd at hente hos sin egen bank, og det er altid en god idé, at tage kontakt til sin bank, inden man tager et lån.