Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Afdrag

Written: 26. september 2018

Hvad er afdrag?

Afdrag er et begreb der bliver benyttet når der er tale om et lån og nærmere konkret en tilbagebetaling af et lån. Dette kan være et lån i alle former. Her kan der både være tale om et lån til hus, lån til bil eller et mindre forbrugslån. Når man låner et beløb skal dette selvfølgelig tilbagebetales, og dette gøres oftest månedligt, men kan også gøres kvartalvis eller årligt alt efter aftalen. Beløbets ydelse er det, der skal betales tilbage over en periode, og ydelsen består af lånets afdrag og renter. Denne ydelse skal gerne betales i rater og en løbetid.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Disse rater, hvor afdrag og renter skal tilbagebetales, bliver oftest aftalt med låneudbyderen, så man i disse rater kan være betalingsdygtig og betale pengene tilbage til tiden.

Dette betyder, at hvis man ikke har mange penge til rådighed, vil ens løbetid være længere så ens afdrag bliver mindre, og man derfor kan betale af på lånet.

Hvis man derimod har en lys fremtid, men har svært ved at betale når lånet indtræffer, kan man vælge at lave et stående lån. Her betaler man kun renter i den første låneperiode, og til sidst betaler hele afdraget i sidste termin.

Hvad er et afdragsfrit lån

Det er meget sjældent og nærmest umuligt at optage et afdragsfrit lån. Men det er muligt i en periode at være afdragsfri, hvis man går ind i en periode, hvor det kan være svært at betale. En hovedregel er, at man ikke må være afdragsfri i mere end 10 år. Efter en periode, hvor man har været afdragsfri, skal man så betale ekstra i afdrag.

I en afdragsfri periode vil man kunne spare lidt op eller bruge pengene andetsteds, da man kun betaler renter og bidrag for lånet. Et afdragsfrit lån kan derfor være godt til en person, men være skidt for en anden og bør diskuteres med låneudbyderen.

Det kan derfor konkluderes, at man aldrig må sætte afdraget højere, end man er i stand til at betale. For hvis man ikke kan overholde aftalen, vil lånet pludselig blive længere end beregnet, og der kan være risiko for, at der vil blive pålagt ekstra omkostninger. Hvis man derimod har en fin likvid beholdning, vurderes det, at man vælger en løbetid så kort som muligt, idet man undgår renteomkostninger, og samtidig får man afviklet sin gæld hurtigt og omkostningseffektivt.