Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Variabel rente

Written: 11. januar 2020

På det danske lånemarked findes der overordnet set to rentetyper, man som låntager skal tage med i sine overvejelser før man skriver under på en låneaftale. Den første rentetype er en fast rente, der er forbundet med de såkaldte fastforrentede lån. Den anden type er variabel, og knytter sig til lån med variable renter. Vi vil i det følgende beskæftige os med den variable rente, samt dens fordele og ulemper stillet overfor den faste rente.

Det fastforrentede lån

En af de helt klassiske lånetyper er det, der kommer med en fast rente indbygget. Dette betyder, at lånets rente bliver fastsat i forvejen af låneudbyderen inden låneaftalen påbegyndes, og vil forblive den samme igennem hele lånets løbetid.

Lån med variabel rente

Lån med variabel rente

Denne type lån passer perfekt til gamblertypen. Som navnet antyder adskiller et lån med en variabel rente sig fra det fastforrentede lån, i og med, at det er muligt at renten enten kan stige eller falde igennem lånets løbetid. Ofte vil man vælge at optage et sådan lån når renten er lav (hvilket på mange måder har været tilfældet siden finanskrisen). Man risikerer herefter, at renten kan stige – og lånet bliver dyrere – eller at den falder – og lånet bliver billigere. Den fluktuerende rente gør typisk denne type lån billigere end det fastforrentede lån.

Hvorfor vælge et fastforrentet lån?

Renten er derfor typisk højere ved et fastforrentet lån, og det er der selvfølgelig en grund til. Den højere rente anvendes til at dække eventuelle rentestigninger, og fungerer således som en slags buffer overfor et til tider ustabilt marked. En klar fordel ved de fastforrentede lån er, at man undgår ubehagelige overraskelser, i og med at det samlede lånebeløb og de faste afdrag aldrig ændrer sig. Mange mennesker har da heller ikke ikke nerverne til den risiko, der følger med et lån med variabel rente, hvor renten det ene øjeblik kan stige eller falde. Hvis man derudover ikke har plads i budgettet til at dække en mulig rentestigning, så er et fastforrentet lån nok en mere passende løsning. Der er jo trods alt ingen grund til at brække nakken på grund af sit lån.

Hvorfor vælge et lån med variabel rente?

Et lån med variabel rente er som udgangspunkt oftest billigere (og ofte endda meget billigere), og dette virker med god grund tillokkende for mange. Der er som nævnt ovenfor et usikkerhedsmoment ved en variabel rente, så jo bedre stillet man er rent økonomisk, jo mere fordelagtigt vil det være at vælge det variable lån. Man skal desuden også være ok med at løbe en risiko med ens penge. En anden god ide er, at man i forvejen gør sig bekendt med markedet, og dermed bedre kan forudsige eventuelle svingninger i renten. Hvis man opfylder disse betingelser, så kunne denne låntype muligvis være den helt ideelle løsning.

Det bedste fra begge verdener

Sidst men ikke mindst, kan man i dag faktisk vælge en tredje løsning, der kombinerer den faste rente med den variable. Dette har da også vist sig at være utroligt populært blandt mange danskere, der ofte både ønsker en økonomisk gevinst, men samtidigt ikke ønsker at løbe den økonomiske risiko. Denne låntype fungerer på en sådan måde, at man afdrager den første del af sit lån til en fast rente, og den anden til en variabel rente. På denne måde kan derfor både blæse og have mel i munden.

Ethvert valg angående den perfekte låntype er selvfølgelig op til den enkelte låntager, men jo bedre man sætter sig ind i emnet, jo bedre vil man være rustet til at træffe det rigtige valg. Et godt råd vil desuden være, at man søger professionel rådgivning inden man vælger at underskrive en låneaftale.