Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Valuta

Written: 13. november 2018

Hvad er valuta?

Valuta er en betegnelse for et lands møntfod. Det betyder eksempelvis, at den danske valuta er den danske krone, mens den engelske valuta er britiske pund. Det er dog ikke alle lande, der har sin egen valuta, der er for eksempel mange lande i Europa, der bruger euroen som en fælles valuta. Dette er lande som Tyskland, Spanien og Frankrig.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvorfor have en fælles valuta?

Der er altså mange lande i Europa, der har euroen som deres fælles valuta, og det er der mange fordele ved. Den mest åbenlyse fordel ved en fælles valuta er selvfølgelig, at det er nemmere for folk at rejse imellem landene uden at skulle veksle møntfod. Dertil bliver det naturligvis også nemmere for virksomheder at handle på tværs af landegrænser.

Derudover har en fælles valuta faktisk også en indvirkning på landenes rente, der bliver lavere, og på virksomhedernes kapital, som de får lettere adgang til. Dertil giver det også en mere konstant valutakurs.

Hvad er en valutakurs?

Der er sjældent, at to valutaer har den samme værdi. Det vil sige, at det ikke er ofte, at 1 dansk krone er ligeså meget værd som 1 kroner af en anden møntfod. Dette skyldes valutakursen, der bestemmer, hvor meget en møntfod er værd. Eksempelvis er det almen viden, at 1 euro er cirka ligeså meget værd som 7,5 danske kroner. Dette er dog ikke helt rigtigt, da valutakursen ændres konstant, og derfor vil værdien af både euroen og den danske krone svinge hele tiden. Valutakursen bliver afgjort af, hvad valutaen handles til på det internationale marked.

Vi så i 2016, da England laver det omtalte Brexit, at den britiske punds valutakurs faldt en del. På dette tidspunkt sagde man, at 1 pund cirka var det samme værd som 9,5 danske kroner, men dette er nu ændret grundet Brexit, så 1 pund cirka har samme værdi som 8,5 danske kroner. Dette skyldes, at mange mennesker mistede troen på Englands evne til at handle internationalt efter Brexit, og derfor solgte de deres britiske pund til en lavere pris.