Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Udgift

Written: 13. november 2018

Hvad er en udgift?

En udgift er, når du skal betale penge for en varer, en ydelse eller et aktiv. Udgifter bliver ofte forvekslet med omkostninger, og de er også meget det samme, og forskellen på dem er lidt flydende. Den egentlige forskel er dog, at en udgift har et kortere tidsperspektiv, der er altså primært snak om et aktiv, som virksomheden har brug for lige nu og her, og som den kan bruge et kort stykke tid, mens man ved en omkostning primært snakker om en investering i et aktiv af længere varighed. Det er dog en svær overgang at skelne imellem, for det kan være svært at vurdere, hvor lang varigheden helt nøjagtig bliver, og hvornår en varighed er lang eller kort. For at opsummere, så er en udgift altså en betaling for et aktiv med en kort tidshorisont.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvilke typer udgifter har en virksomhed?

En virksomhed har en del forskellige udgifter, og igen er det svært at bestemme, hvilke der er udgifter, og hvilke der er omkostninger.

En typisk udgift for en virksomhed er lønninger af medarbejderne. Her betaler virksomheden altså for medarbejdernes arbejdskraft. Der er også bare helt almindelige udgifter i form af nye maskiner eller nyt interiør til virksomheden.

Derudover er en eventuel udgift også, hvis man ikke ejer sine lokaler og skal betale husleje hver måned. Hvis man derimod ejer lokalerne, har betalingen af lokalerne i sin tid været en omkostning, da det er en større investering, der rækker over en længere tidsperiode, men hvis man blot betale husleje hver måned, er det en udgift. Udover lejen er der også en forbrugsregning, der skal betales, og dette er også en udgift.

Alle disse udgifter skal naturligvis bogføres, så de kan komme med i årsregnskabet sidst på året.

Man deler ofte udgifterne op i månedlige udgifter og spontane udgifter, hvor de månedlige udgifter altså er de udgifter, som man har hver eneste måned såsom elregning, husleje og lignende, mens de spontane udgifter er dem, som man ikke har hver måned som eksempelvis en ny maskine eller en ny firmabil. En firmabil ligger dog på grænsen til at blive en omkostning.