Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Fond

Written: 23. august 2018

Hvad er en fond?

En fond er en selvstændig institution med samme juridiske indhold som et legat, selvejende institution og stiftelse. En typisk fond-stifter er oftest iværksættere der har succes med deres virksomhed, og derfor har penge i overskud der kan bruges til noget fornuftigt. Her er det oftest noget man interesserer sig for, og kan være penge til forskning, videnskab, idrætsliv, kunst og så videre. Det kan samtidig være et ønske om at skabe fremtidig sikring af virksomhedens økonomi. De fleste vælger i sammenhæng med deres erhverv at blive kontrolleret af en fond. Dette kan være en fordel, hvis ens virksomhed skal gå igennem generationer, idet virksomhedens fremtidige ejere ikke bare kan opløse virksomheden, da der vil være meget mere kontrol over virksomhedens drift og dermed økonomien.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Der er ingen begrænsning for, hvem der kan skabe en fond, og kan være en fysisk person som en juridisk. Det kan dog være en fordel af rådføre sig hos en revisor og en advokat, inden man stifter en fond.

Det kan være dyrt at have en fond idet man skal betale et gebyr på 0,0285% af egenkapitalen. Der skal altid betales mindst 300 kroner og maksimalt 42.000 kroner i gebyr. Det vurderes derfor, at ved oprettelsen af en fond at man indskyder et beløb mellem 1,5 og 2 millioner, så man kan tjene mere på sit afkast, end man skal betale gebyr.

Fonde deles altid op i ikke-erhvervsdrivende og erhvervsdrivende fonde. Og her er det fondens faktiske aktiviteter der er med til at afgøre om fonden er placeret i den ene eller anden.

Hvad indgår i en Ikke-erhvervsdrivende fond?

En ikke-erhvervsdrivende fond er en fond der ikke driver erhverv som en del af fondens virke.

Der skal som sagt en stor formue til at skabe en fond. Efter dansk lovgivning skal en fond stiftes med en grundkapital på 250.000 kroner, hvis der er tale om en ikke-erhvervsdrivende fond.

Ved ikke-erhvervsdrivende fonde er det civilstyrelsen der er sørger for at de forskellige fonde begår sig inden for fondsloven.

Hvad indgår i en erhvervsdrivende fond?

Det er ikke et facit på, hvornår en fond er erhvervsdrivende, men som hovedregel, hvis fonden enten producerer varer, yder tjenesteydelser, sælger eller udlejer fast ejendom eller ejer eller har bestemmende indflydelse over en erhvervsvirksomhed. Alle erhvervsdrivende fonde skal registreres i erhvervsstyrelsen og regulereres af lov som erhvervsdrivende fond.

Hvis der er tale om en erhvervsdrivende fond er minimumskravet på 300.000 kroner ved oprettelse af sådan en fond.