Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Tilgodehavende

Written: 20. august 2018

Hvad er tilgodehavende?

At have et tilgodehavende betyder, at man har noget til gode hos en. Dette ses ofte i virksomheder, og kan opstå når virksomheden har solgt en vare uden at få en kontant betaling med det samme. Et tilgodehavende kan både være en kunde der ikke har betalt endnu eller en leverandør der skylder en penge. Disse skyldnere kaldes også for virksomhedens debitorer.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Dette kendes også fra den almene dansker i hverdagen, hvor man låner noget ud, og man har derfor noget til gode.

I regnskabet bliver et tilgodehavende ses som et aktiv og dermed en værdi for virksomheden og kan findes i balancen. Hvis der imod alt forventning ikke bliver betalt fra debitoren skal beløbet posteres under ’hensættelse til tab’.

Hvilke slags tilgodehavende findes der?

Der findes en række forskellige tilgodehavende, men oftest bliver de sat i forbindelse ved virksomhedens salg eller service. Når virksomheden har solgt sit produkt, kan det være, at den købende kunde først betaler fakturaen to uger efter. Virksomheden har derfor noget til gode hos kunden i to uger. Jo hurtigere betalingen falder, desto bedre er det for virksomhedens omsætningshastighed. Der er samtidig en mindre risiko for, at de aldrig får pengene igen, hvis betalingen finder hurtigt sted.

En virksomhed kan også have tilgodehavende hos Skat, og dette kan for eksempel være, hvis virksomhedens købsmoms er større end salgsmomsen. Denne difference skal betales af Skat i afslutningen af skatteåret. Dette kender vi også fra hverdagen, hvor Skat betaler differencen, hvis vi har betalt for meget i skat i løbet af skatteåret.

Idet meget af en betaling til en virksomhed foregår på kredit fra leverandører og andre virksomheder, er det meget normalt for en virksomhed at have tilgodehavende. Oftest er der lavet en kontrakt eller anden form for aftale der er med til at sikre virksomheden at få sin betaling. Disse aftaler kan variere alt efter om det er en privatperson eller en større instans og alt efter beløbet størrelse, men som hovedregel kan være alt lige fra et par dage til et år.

Det kan samtidig være en god idé for en virksomhed, at have tilgodehavende. Det kan betyde de har formået at lave et større salg til en anden virksomhed, og samtidig sikrer sig at få betalingen senere. Hvis de havde sagt nej til handlen, havde de ikke fået nogle tilgodehavende, men heller ikke solgt et stort parti. Derfor er det ikke overraskende, hvis en virksomhed har et større beløb på posten ’tilgodehavende’.