Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Bankafstemning

Written: 22. august 2018

Hvad er bankafstemning?

Bankafstemning er, når en virksomhed undersøger, om dens indtægter og udgifter stemmer overens med dens kontoudtog. Man gennemgår altså i virksomheden de indtægter og udgifter, der er bogført, og sammenligner dem med kontoudtogene ved banken. Det kan ofte være en langvarig proces, og derfor er man i nyere tid begyndt at benytte diverse programmer på computeren, der kan udføre bankafstemningen automatisk.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvad skal man være opmærksom på ved bankafstemning?

Når man foretager bankafstemning, skal man især være opmærksom på datoerne. I en virksomhed laver man typisk bankafstemning hver måned, og man skal derfor være meget opmærksom på, hvornår man går ind i en ny måned. Det kan ofte ske, at man bogfører en udgift i slutningen af måneden, men denne udgift først går ind på kontoudtoget i starten af den næste måned. Her vil man typisk ændre den bogførte dato til den reale dato, hvor pengene bliver overført fra kontoen. Der kan selvfølgelig også ske fejldatering i midten af måneden, og selvom denne ikke ændrer på bundlinjen i slutningen af måneden, skal datoerne alligevel passe sammen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på alle overførslerne.

Man skal naturligvis også være opmærksom på, om beløbene ved de forskellige poster stemmer overens med hinanden. Hvis dette ikke er tilfældet, er man nødt til at undersøge, om fejlen ligger ved et forkert indbetalt eller udbetalt beløb på kontoudtoget, eller om man blot har lavet en fejl i bogføringen.

Hvis man handler internationalt, skal man naturligvis også være opmærksom på valutaen. Det kan ske, at man glemmer, at der handles i en anden valuta, og der derfor sker en fejlskrivning i bogføringen. En anden fejl kunne være, at man ikke er opmærksom på valutakursen, da købet blev foretaget, og selvom det yderst sjældent vil gøre en stor forskel i beløb, er det alligevel værd at undersøge, hvis bankafstemningen ikke passer.

Disse fejl er nemme at overse, og derfor kan det være en fordel at benytte et af de tidligere nævnte computerprogrammer, da disse programmer vil opdage fejlen med det samme. Det er selvfølgelig ikke en nødvendighed, og det er ikke problem at lave det selv, men det kan godt tage et stykke tid.