Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Termin

Written: 13. november 2018

Hvad er en termin?

Indenfor økonomi er en termin et fastsat tidspunkt for rentebetalinger og afdrag på et lån. Når du tager et lån, vil der i aftalen være fastsat nogle tidspunkter, hvor du skal begynde at tilbagebetale lånet og dets renter, og disse tidspunkter kaldes altså terminer.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvor ofte er der termin på et lån?

Det er meget forskelligt, hvor ofte et lån har termin, og det afhænger af lånets længde og størrelse. Typisk vil et lån havde rentebetalinger hver måned, kvartal eller år. Der er dog faktisk ingen regler for, hvor ofte der skal betales af på et lån, så i teorien kan man skulle betale hver uge. Tidligere var der dog kun årlige eller halvårlige terminer, men det er blevet mere populært at have kortere termin med hvert kvartal eller måned, da vi er begyndt at tage flere lån med mindre størrelse.

Det kan have sine fordele at have en kort termin, da man dermed vil få betalt lånet af hurtigere, og rentetilskrivningerne vil blive mindre på grund af renters rente princippet, men det betyder selvfølgelig også, at du skal have økonomien til at kunne betale afdragene indenfor et kortere interval.

Hvis du ønsker at omlægge dit lån, skal du også være opmærksom på lånets termin, da man typisk kun kan omlægge et lån ved slutningen af en termin. Her er det også en fordel at have en kortere termin, da man dermed har flere chancer for at omlægge lånet.

Hvad sker der, hvis man ikke overholder sin termin?

Det kommer selvfølgelig an på, hvem du har lånt penge af. Hvis du har lånt penge af en kammerat og ikke får dem betalt tilbage til tiden, så kan I nok finde ud af noget, men hvis har lånt penge af banken, er de nok lidt mere skeptiske. Først og fremmest vil din renter naturligvis stige grundet renters rente princippet. Derudover vil banken kontakte dig for at få en forklaring på situationen. Hvis du forsat ikke betaler tilbage på din gæld, vil banken tage kontakt til RKI, og du vil ikke kunne tage flere lån. Derudover har de ret til at realisere den pant, du har stillet for lånet. Hvis du derfor eksempelvis har stillet din bil som pant for lånet, har de ret til at sætte denne på tvangsauktion.