Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Skøde

Written: 21. januar 2020

Hvad er et skøde?

Hvad er et skøde?

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvis man står overfor at skulle købe en bolig, er skøde navnet på det dokument, der skal fortælle offentligheden, at man er den retmæssige ejer af boligen. Det bliver offentliggjort, ved at tinglyse dokumentet og placere det i tingbogen. Sådan et dokument skal overholde en række krav, der står i tinglysningsloven, og tinglysningsbekendtgørelsen. Det vil typisk også indeholde de vigtigste data omkring handlen, da det er en offentliggørelse. Disse data omhandler ofte, hvem sælger og køber er, hvad der er blevet handlet, hvilken dato overdragelsen sker og beløbet, der er aftalt, og hvordan de bliver finansieret. Dokumentet bliver tinglyst digitalt og det vil sige, at man kan skrive under ved hjælp af sit NemID, dog både af køber og sælger.

Der er tale om to forskellige skøder. Den ene kaldet betinget skøde og det andet er det endelige skøde.

Hvad er forskellen på ’betinget skøde’ og ’endeligt skøde’?

Betinget skøde, er betegnelse for at skødet er udarbejdet, men stadig ikke endeligt godkend af køber og sælger. Det kan være, at sælger har et krav om et bevis på, at betalingen vil finde sted. Det kan eksempelvis bevises ved, at pengene er deponeret hos for eksempel mægler, før det endelige skøde bliver udarbejdet. Det er derfor nødvendigt at tinglyse endnu et skøde senere henne.

Endeligt skøde, er det endelige skøde i forbindelse med handlen. Det kan hermed tinglyses så længe begge parter har skrevet under på det. Når skødet kommer retur fra tinglysning, uden nogen som helst form for anmærkninger, kan købssummen her blive udleveret til sælger. Det er vigtigt at skødet indeholder alle oplysninger, som loven foreskriver, grundet de særlige krav til, hvad skødet skal indeholde. En fagmand er her en anbefaling til at hjælpe med at skrive skødet.

Hvorfor skal skødet tinglyses?

Det skal altid tinglyses, da skødet er ens bevis på, at man ejer boligen, og derfor er det vigtigt at have styr på dette dokument. Derfor er det en god idé at få en fagmand til at hjælpe en, inden man sender det til tinglysning, for her at sikre sig, at det bliver godkendt i første forsøg.

Hvem skriver et skøde?

Alle kan skrive et skøde, men det er dog langt fra alle, der bør gøre det. Hvis man føler man kender reglerne, kan man spare en stor portion penge, i forhold til en fagmand.

Hvad skal man være opmærksom på?

Der ligger ikke nogen kontrol af vilkårene i det tinglyste skøde. Det er derfor vigtigt, at der bliver sørget for, at alle vilkårene i købsaftalen er i orden, og at alle forbehold er opfyldt, inden man sender skødet til tinglysning. Man skal huske, at tinglysning er en vanskelig, juridisk proces, som ikke umiddelbart er blevet nemmere af, at processen er blevet digitaliseret.

Hvornår skal man betale?

Når skødet er klar til signering, bør der gerne blive sendt en samlet faktura, samt tinglysningsafgiften. Jo hurtigere fakturaen bliver betalt, desto hurtigere anmeldes skødet.