Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Skifteretsattest

Written: 22. november 2018

Hvad er en skifteretsattest?

En skifteretsattest er en attest, der er aktuel, når behandlingen af et dødsbo skal finde sted. Når der er tale om en skifteretsattest, er der tale om den attest, der sikrer, at arvinger i fællesskab kan råde over den afdødes formue. Som det fremgår af navnet, er det en attest, som udstedes af skifteretten, og udstedelsen af denne attest er gratis, når der er fundet frem til, hvordan det pågældende dødsbo skal behandles.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan anvendes skifteretsattesten?

Skifteretsattesten anvendes, når arvingerne skal gøre brug af dødsboet. Der er derfor flere forskellige situationer, hvor skifteretsattesten skal vises frem. Det skal eksempelvis ske, når en arving ønsker at hæve penge fra den afdødes bankkonto. Skifteretsattesten skal også vises frem, når eller hvis en arving ønsker at sælge en eller flere af den afdødes ejendele. Det kan for eksempel være i tilfældet med salg af bil eller bolig. Hvis den afdøde eksempelvis har ejet en bolig, skal skifteretsattesten tinglyses, før det er muligt for arvingerne at bestemme over boligen. Skifteretsattesten skal også bruges, hvis en arving har arvet et eller flere værdipapirer, og en registrering af disse derfor skal foretages. Når en arving skal fremvise skifteretsattesten, er det en god idé at fremvise eller aflevere en kopi af denne. Hvis man mister sin skifteretsattest, har man dog altid mulighed for at anskaffe sig en ny. En ny skifteretsattest koster 175 kr.

Hvem bestemmer over dødsboets formue?

Det er alle, som står anført på skifteretsattesten, som er med til at bestemme over et dødsbos formue. Det betyder dermed, at dem, der står anført på skifteretsattesten bestemmer, hvad der skal ske med formuen. De er dermed med til at bestemme, hvordan arven skal deles, men også hvornår den skal deles. De er også med til at bestemme, hvornår eventuel gæld skal betales, hvis der er gæld i dødsboet. Det er ofte et faktum, at det kan være praktisk, at en enkelt arving står for at behandle dødsboet. Hvis det er noget, der ønskes, skal de øvrige arvinger give fuldmagt til det.