Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

SDO (særligt dækkede obligationer)

Written: 22. november 2018

Hvad er SDO?

SDO er forkortelsen for særligt dækkede obligationer. SDO er en ny lånetype, der blev indført med baggrund i et EU-direktiv, hvor der skal leves op til specifikke EU-standarder, og det kom til det danske marked i 2007. SDO er lån, der optages med pant i fast ejendom. Før 2007 havde man også noget tilsvarende på markedet, og dengang blev denne traditionelle type af obligationslån for Realkreditobligationer (RO). Både realkreditinstitutter og almindelige pengeinstitutter kan benytte sig af SDO. SDO-lån optages altså af privatpersoner, når der er tale om køb af bolig, og SDO erstatter det tidligere realkreditlån. Selvom meget i teorien har ændret sig siden RO, har det vist sig, at der i praksis ikke er de helt store forskelle.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvilke fordele er der ved SDO?

Fordelene ved et SDO-lån er, at der i teorien er større fleksibilitet, når det kommer til både løbetid og afdrag. Det ses også, at renten ved SDO er lavere end ved de traditionelle obligationslån, men det er her værd at være opmærksom på de omkostninger, der desuden skal indregnes. Når et SDO-lån vælges er det med en god og troværdig kreditværdighed også muligt at få en lavere rente, end hvis det modsatte er tilfældet.

Hvor lang er løbetiden for SDO?

Der findes ingen øvre grænse for løbetiden, når der er tale om SDO, og de kan derfor eksempelvis godt løbe helt op mod 60 år. Det er dog sjældent, at løbetiden er så lang, og den fastsættes som regel omkring de 30 år. Det betyder derfor, at der i praksis ikke er den store forskel mellem SDO og RO.

Hvor lang afdragsfrihed er der mulighed for med SDO?

Når SDO vælges, er der ingen grænse for afdragsfriheden. Det betyder, at det er muligt at have mere end 10 års afdragsfrihed i modsætning til de tidligere RO. Det betyder dog ikke, at det nødvendigvis er muligt at få en afdragsfrihed på mere end 10 år.

Hvilke ulemper er der ved et SDO-lån?

En af ulemperne ved et SDO-lån er, at det som boligejer kan være svært at gennemskue, hvor meget banken eller realkreditinstituttet tjener på det pågældende lån.