Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Rente

Written: 2. november 2018

Hvad er renter?

Når du låner penge ved et pengeinstitut eller lignende, skal du altid betale renter af lånet. Banker og andre pengeinstitutter kan naturligvis ikke løbe rundt, hvis de blot låner penge ud og får tilbagebetalt det samme beløb, da de på denne måde ikke har nogen indtægter. Derfor skal man altid betale en ekstra procentdel af et lån, udover at man selvfølgelig skal betale lånet tilbage. Denne ekstra procentdel kaldes lånets rente. Renten udregnes oftest i procent af lånet pr. år.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan udregnes renten på et lån?

For at tage et nemt eksempel kan vi sige, at du låner 100 kr. i banken med en rente på 10%. Det betyder, at når året er omme, skylder du nu banken 110 kr., hvis du da ikke har betalt det tilbage. Hvis der går endnu et år, og du stadig ikke har tilbagebetalt lånet, skylder du nu 10% af de 110 kr. oveni. Nu skylder du altså 121 kr. Dette princip kaldes renters rente, og det betyder, at hvis du ikke betaler tilbage på lånet, vil din gæld blot vokse år for år. Dette sikrer også, at du betaler gælden hurtigst muligt.

Hvad er renten på et lån?

Renten på lån kommer an på den økonomiske situation på det aktuelle marked. Hvis markedet er godt, vil renten typisk være høj, så banken kan tjene ekstra på lånene, men hvis markedet er dårligt, er banken måske nødt til at sætte renten ned, for ellers har folk ikke råd til at tage lån, og så mister banken sin indtægt.

Under finanskrisen kan vi eksempelvis se, at renten er faldet en del, da folk har været bange for at tage lån.

Når du låner penge, kan du vælge at få et fastforrentet lån eller et variabelt forrentet lån. Ved et fastforrentet lån, er renten konstant. Det vil sige, at man inden lånet bestemmer en rente, og denne rente er så fast pr. år, indtil lånet er tilbagebetalt. Ved et variabelt forrentet lån ændres renten løbende og følger den markedets økonomiske situation. Så hvis renten er meget lav i en periode, kan det være en fordel at tage et fastforrentet lån, da du dermed vil have en lav rente under hele lånet, hvilket er en fordel, hvis renten stiger, mens man tilbagebetaler. Hvis så renten pludselig falder endnu mere, så er det lige pludselig træls at stå med et fastforrentet lån, da et variabelt forrentet lån dermed havde givet dig en lavere rente.