Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Pålydende rente

Written: 24. august 2018

Hvad er pålydende rente?

Den pålydende rente bliver også kaldt den påskrevne rente og kan findes i lånedokumentet. Den pålydende rente, er den rente man bruger til at beregne lånets ydelse, afdrag og rente ud fra. Dette betyder, at den pålydende rente er en rentesats der er den samme uanset om man betaler månedligt, kvartalvis, halvårligt eller årligt.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Den pålydende rente står oftest i procenttal, og er de omkostninger lånet tilskrives, for at du som låntager kan låne pengene. Den pålydende rente er med til at styre afviklingen af lånet, og for at give låntageren et overblik over, hvor meget der skal betales i forbindelse med lånet.

Denne rente bliver lagt oveni lånebeløbet, og skal betales efter aftale. Hvor høj den pålydende rente er, er forskellig fra bank til bank og er meget afhængig af lånets størrelse og løbetiden på lånet.

I lånedokumentet vil der oftest også være nævnt en debitorrente/den effektive rente som er lig med: Den pålydende rente + renters rente. Det vil sige, at hvis den pålydende rente er 10% og renters rente er 1%, vil debitorrenten/den effektive rente være 11%.

Inden der optages et lån, kan det derfor være smart at se, hvad den pålydende rente lyder på, så man på den måde kan se, hvad det vil koste en i omkostninger, når der skal optages et lån. Inden du som låntager vil låne et beløb, vil det ikke give mening at sammenligne den pålydende rente ved de forskellige lån. Det vil det ikke, da det ikke vil give et retvisende billede af lånets omfang og dens omkostninger. Dette vil der ikke, da det blandt andet vides, at udover den pålydende rente vil renters rente også blive lagt oveni. Det kan derfor være en god idé at kigge på ÅOP i stedet, da denne viser en samlet procentdel af alle omkostninger der er forbundet ved lånet. Den indeholder altså både renters rente, pålydende rente, opstartsgebyrer og administrationsgebyrer blandt andet.