Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Oprettelsesgebyr

Written: 20. januar 2020

At optage et lån er ganske normalt for mange danskere. Du har måske selv gået og leget med tanken om at låne penge til en større investering (f.eks. ny bolig eller bil). Der findes da også et utal af forskellige lån på markedet, der hver især kommer med deres mere eller mindre individuelle lånebetingelser. På trods af dette deler langt de fleste lån mange af de samme karakteristika rent opbygningsmæssigt. Vi har i denne artikel valgt at fokusere på en af standardudgifterne ved de fleste typer lån; nemlig det såkaldte oprettelsesgebyr.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Vær bevidst om din ÅOP

Der vil altid være visse ekstra omkostninger forbundet med at låne penge, uanset hvilket type lån du vælger at optage. Det er i denne forbindelse vigtigt, at man er forstår at man ikke blot modtager sit ønskede beløb, for dernæst at betale det samme beløb tilbage. Udover at skulle tilbagebetale det beløb man rent faktisk får ind på kontoen, så er der desuden en række andre udgifter tilknyttet lånet. Hvis man som låntager ønsker at sætte sig bedre ind i ens låns opbygning, og dermed alle de forskellige udgiftstyper, skal man tage et kig på de såkaldte årlige omkostninger i procent (herefter ÅOP). ÅOP er et absolut nødvendigt begreb at have styr på, da man her kan se hvor meget ens lån rent faktisk vil koste dig samlet set årligt, og man kan her se nøjagtigt hvilke renter, gebyrer og ekstraomkostninger man skal betale af sit lån. Disse kan nemlig hurtigt få dit lån til at vokse voldsomt i størrelse.

Oprettelsesgebyr

Oprettelsesgebyr

Stort set alle lån på markedet kommer med et indbygget oprettelsesgebyr, hvilket er et engangsbeløb, du som låntager betaler låneudbyderen for at oprette lånet. Dette beløb kan variere i størrelse, alt efter låneudbyderen og størrelsen på lånet. Hvis man f.eks. ønsker at købe en ny bil, vil det ofte være nødvendigt for mange, at få deres bilkøb delvist eller helt financieret. Før man hovedkulds vælger at underskrive den første og bedste bilfinancieringsaftale, så er det en god ide at sammenligne de forskellige billåns ÅOP. Som tommefingerregel vil det lån, der har den laveste ÅOP også være det billigste, så længe de forskellige lån har samme oprettelsesgebyr, købesum, udbetaling samt løbetid.

Der findes idag mange mere eller mindre tillokkende tilbud i forbindelse med bilkøb, men det er stadig utroligt vigtigt at man husker at læse det der er skrevet med småt; for selv om der lokkes med billig rente eller ingen udbetaling, så vil bilforhandleren ofte tjene sine penge ind ved ekstremt høje oprettelsesgebyrer. Der findes i denne forbindelse visse låneudbydere, der ikke har et loft på deres oprettelsegebyr, og hos disse låneudbydere kan det gå hen og blive en særdeles dyr affære, især hvis beløbet er stort. Som afsluttende bemærkning bør det i øvrigt også nævnes, at det dog ikke kun er i forbindelse med lån og financiering, at man taler om oprettelsesgebyr; diverse abonnementer kommer også med et oprettelsesgebyr.

Det mest velkendte eksempel er jo nok, hvis man installerer bredbånd i sit hjem. Her betaler man ligeledes et oprettelsesgebyr for at kunne blive tilsluttet netværket. Et andet eksempel er ens mobilabonnement, der som de mange danske mobilabonnenter nok er klar over, også kommer med et oprettelsesgebyr. Når dette så er sagt, er det dog først og fremmest i forbindelse med lån, at man vil støde på begrebet, og så længe man læser sin lektie og sætter sig godt ind i sagerne, så er sandsynligheden for at man bliver ubehageligt overrasket derfor ikke påfaldende stor.