Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Omsætning

Written: 23. oktober 2018

Hvad er omsætning?

En virksomheds omsætning er virksomhedens samlede salg. Det er altså de penge, som virksomheden får for at sælge varer. Man tager her ikke højde for, at varen har kostet penge for virksomheden at købe eller producere. Omsætningen er udelukkende, hvor mange penge virksomheden har solgt for. Man tager dog stadig højde for moms og andre afgifter. Hvis man ikke vil tage højde for moms, skal man i stedet bestemme nettoomsætningen, hvor man altså bare tager prisen for varen og ganger med antallet af varer solgt. Hvis man bare gerne vil finde ud af, hvor meget virksomheden har tjent på varen, skal man finde bruttoresultatet, hvor man tager højde for, hvor meget varen har kostet at producere eller købe for virksomheden, og trækker dette fra omsætningen.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Er omsætningen det samme som overskuddet?

En virksomheds omsætning og en virksomheds overskud er ikke det samme. Overskuddet er den fortjeneste, du får på salget af en vare. Det er altså de penge, som virksomheden tjener på varen i forhold til, hvor meget den har kostet at producere.  Omsætningen derimod tager kun højde for prisen af varen.

Hvad bruges omsætningen til?

En virksomheds omsætning skal bogføres i årsregnskabet, så man kan sammenligne omsætningen med virksomhedens indtægt for at vurdere, om der skal ændres på priserne på virksomhedens varer. Hvis nu en vare har en meget høj omsætning, men giver et stort overskud, kan man jo prøve at overveje, om prisen på varen skal sættes op, så overskuddet bliver større. Omvendt hvis en vare har en relativt lav omsætning, men et stort overskud kan man overveje, om man skulle sætte prisen på varen ned, så der kunne blive solgt flere af varen.

I årsregnskabet vil omsætningen dog stå uden moms, og det vil derfor være nettoomsætningen, der er bogført her. Det er vigtigt, at du i årsregnskabet sætter de rigtige omsætningstal ind i de rigtige perioder, da dette giver det mest præcise billede af virksomheden. Det kan derfor være misvisende blot at skrive den samlede omsætning for året.