Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Omprioritering

Written: 22. november 2018

Hvad er omprioritering?

Omprioritering er omlæggelse af et lån med pant i en fast ejendom med henblik på at opnå nye vilkår.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Omlægning af et realkreditlån betyder, at man skifter sit eksisterende lån ud med et nyt lån.

Hvad omfatter omprioritering?

Det omfatter optagelse af nye- eller flere nye lån til at finansiere indfrielse af restgælden på allerede eksisterende lån. Dette kan enten ske ved at indfri obligationsrestgælden til markedsværdi eller ved foretagelse af en konvertering. Indfrielsen sker gennem opkøb af obligationer til markedskurs – Det kan også ske ved foretagelse af en kontantindfrielse til parikurs, altså til kurs 100. Det sker som regel med det formål at opnå en reduktion af de terminsvise ydelser ved at forlænge løbetiden og foretage en tilpasning af renten til markedsrenteniveauet. Omprioritering foretages oftest i forbindelse med handel med fast ejendom.

Hvorfor lægge lån om?

Dette kan overvejes, hvis man kan se en økonomisk fordel i det. Det kan også overvejes, hvis ens økonomiske behov har ændret sig.

Hvis du har brug for at have mere luft i din økonomi, og dermed flere penge til rådighed, kan du eksempelvis; Skifte til et afdragsfrit lån, skifte fra fastforrentet lån til FlexLån eller oprette et helt nyt lån med en længere løbetid.

Er der nogle betingelser, før det kan betale sig at omlægge ens lån?

Svaret er ja – Den rente du omlægger til skal være 1,5-2% højere eller lavere end renten på dit eksisterende lån, din restgæld bør helst være på 250.000 kr. eller større, og restløbetiden bør være minimum 10 år.

Ellers kan man vælge at omprioritere sit lån, når man vil.

Hvad er der vigtigt at overveje?

Hvis du tænker på at omprioritere dit lån, er det en god idé at overveje, hvordan dine fremtidsplaner mht. bolig og andet ser ud. De kan have betydning for, hvilket lån du skal vælge, og hvor meget du skal låne. Eksempelvis kan det være, at du har brug for at låne ekstra til for eksempel boligforbedringer, når du er ved at omlægge lån.

Det er også en god idé at overveje AL-prioritet, da boligejere med friværdi/lav restgæld i boligen har den mulighed at lægge et prioritetslån oveni realkreditlånet. Det giver stor fleksibilitet i ens privatøkonomi, og vil være en god idé, hvis man overvejer om- eller tilbygning, bilstifte, forældrekøb, snarlig overgang til pension osv.

Hvad er prisen for omprioritering af lån?

Omkostningerne ved en omlægning af boliglån omfatter typisk lånesagsgebyr til ens bank og realkreditinstitut, tinglysningsafgift til staten, gebyr for indfrielse, ekspeditionsgebyr samt kurtage. En stor del af omkostningerne afhænger af lånets størrelse og type. Det vil typisk koste omkring 10-15.000 kr. at omlægge sit lån.