Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Omkostninger

Written: 24. august 2018

Hvad er omkostninger?

Omkostninger er et økonomisk begreb, der blandt andet findes i en virksomheds resultatopgørelse. Ofte tilhører disse omkostninger nogle råmaterialer eller andre ting, der er med til at opretholde virksomhedens funktionalitet. Dette kan for eksempel være husleje og strøm, men også råvarer som skal bruges i produktionen der bliver en omkostning. Denne type af omkostninger vil oftest være under posten ’vareforbrug’ eller ’produktionsomkostninger’, alt efter om virksomheden er en handelsvirksomhed eller produktionsvirksomhed. Derimod vil husleje, strøm og så videre ofte være under ’administrationsomkostninger’, da det er med til at bibeholde administrationen i virksomheden.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

I de fleste tilfælde er det løn som er den største omkostning for en virksomhed.

Hvilke typer af omkostninger findes der?

En virksomheds omkostninger bliver ofte delt op i to kategorier, nemlig: Variable omkostninger og kapacitetsomkostninger, som også kaldes faste omkostninger. Variable omkostninger er de omkostninger der stiger i takt med afsætningen og kan derfor sættes i forbindelse med virksomhedens salg. Dette kan for eksempel være omkostninger til emballage, idet at brugen af emballage stiger, desto flere produkter virksomheden sælger. Derfor kan man tale om en positiv stigning i omkostninger, idet det er tegn på en stigning i omsætningen grundet større salg.

Kapacitetsomkostninger stiger ikke i takt med afsætningen og er derfor fast uanset om salget er højt eller lavt i virksomheden. Det kan for eksempel være omkostninger til belysning i lokalerne.

Man udregner oftest de samlede omkostninger ved at tage de to forskellige typer omkostninger og plusser dem sammen. Alt i alt er det vigtigt at virksomheden har lave omkostninger, idet de vil være mere konkurrencedygtige over for andre virksomheder. Da lønnen oftest er den største omkostning for virksomheden, er det også her der oftest bliver taget konsekvenser, hvis det begynder at gå dårligt i en virksomhed. Dette ses ved fyringsrunder i større virksomheder, hvor det er begyndt at gå dårligt for dem. Hvorimod hvis virksomheden begynder at få succes, kan det føre til lønstigninger og forhåbentlig mere tilfredse medarbejdere.