Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Økonomi

Written: 13. november 2018

Hvad er økonomi?

Økonomi er et ord, som vi bruger meget i dagligdagen til at beskrive mange forskellige ting, som omhandler penge, og det er egentlig i bund og grund også det, ordet betyder. Økonomi er forvaltningen af penge, og det betyder altså, at økonomi beskriver, hvordan man styrer sine penge.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Ofte laver man en opdeling af privatøkonomi og erhvervsøkonomi, hvor privatøkonomi er forvaltningen af penge i en husstand, mens erhvervsøkonomi er styringen af penge i en virksomhed eller styringen af penge som en nation.

Hvad handler privatøkonomi om?

Privatøkonomien handler altså om, hvordan man bruger de penge, man har til rådighed hver måned. Det er ting som opsparing, pension, ferier, dagligvare og alle andre ting, som vi bruger penge på i hverdagen. Privatøkonomi er simpelthen, hvordan du håndterer dine månedlige indtægter.

Du bruger privatøkonomi næsten hver dag, når du skal bruge penge på diverse små varer, men du har nok mere fokus på, at du bruger den, når du skal lave et større køb. Hvis du skal købe hus, bil eller lignende og har brug for et lån, skal din økonomi være på plads, ellers vil banken være tøvende med at låne dig penge.

Hvordan fungerer erhvervsøkonomi?

Under erhvervsøkonomi laver man ofte også et skel mellem mikroøkonomi og makroøkonomi, hvor mikroøkonomi handler om de økonomiske termer udbud og efterspørgsel. Udbud og efterspørgsel bruges til at beskrive justeringen af priser på varer. Hvis en vare er meget efterspurgt, kan man som virksomhed vælge at sætte prisen op, fordi folk køber mange enheder af varen, og det vil de nok blive ved med, selvom prisen stiger en smule. Hvis der oven i købet er et lille udbud af varen, altså hvis det kun er din virksomhed, der producerer varen, kan du måske hæver prisen endnu mere, da din virksomhed har monopol på varen. Hvis der til gengæld er et stor udbud af varen som ved eksempelvis computere, kan det være farligt at hæve prisen, da kunderne dermed måske vil skifte mærke, og virksomheden derfor mister indtægter. Omvendt kan der også være lav efterspørgsel på et produkt, og så er man måske nødt til at sætte prisen ned for at øge salget.

Mikroøkonomi handler altså om at finde en balance mellem prisen på varen, så man får solgt mest muligt til den højst mulige pris.

Makroøkonomi handler om en mere global tilgang, hvor man ikke har en specifik virksomhed i fokus. Her har man fokus på ting som økonomiske politik og BNP. Det er altså en bredere orientering, hvor man skal skabe gode vilkår for alle virksomheder. Makroøkonomi kaldes også for nationaløkonomi, da man koncentrerer sig om hele landets økonomi.