Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Obligationsrestgæld

Written: 10. december 2018

Hvad er obligationsrestgæld

Når du optager et lån i obligationer, får du en obligationsrestgælden. Det er de obligationer, du skylder væk, og jo flere, du betaler tilbage, jo mindre bliver obligationsrestgælden naturligvis. Det fungerer på samme måde som hvis du har optaget et ’almindeligt’ lån, hvor du også har en restgæld, som er det, du mangler at betale tilbage. Dog er obligationsrestgælden ikke den præcise pris, du skal betale, før du har betalt dine obligationers lån ud.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Man kan sige, at antallet obligationsrestgælden ved lånets begyndelse er den præcise mængde obligationer, som det realkreditinstitut, som du har valgt at låne hos, har udstedt for at finansiere dit lån. De udsteder altså obligationer til en række andre kunder, og de penge, som kunderne betaler for disse obligationer, bruger realkreditinstituttet til dig, så du kan låne det beløb, du gerne vil. Omvendt hvis du vælger at købe obligationer, som jo altså er værdibeviser, du investerer i, bliver de penge, du betaler, brugt til at blive lånt ud til andre kunder, som gerne vil optage et lån hos realkreditinstituttet.

Hvordan beregner jeg, hvad det koster at betale lånet ud?

For at beregne, hvor meget det vil koste dig at betale hele dit lån ud, skal du gange din obligationsrestgæld med dine obligationers kurs. Så får du værdien i øjeblikket – vær dog opmærksom på, at dette beløb kan ændre sig, og at det altså kun er den nuværende pris for at betale lånet ud. Dette skyldes, at kursen på dine obligationer kan og højst sandsynligt vil ændre sig. Dette beløb, som du altså skal betale for at indfri hele lånet, kaldes i stedet kontantrestgælden.

Så hvis du har et lån i obligationer, er det fordelagtigt for dig hvis kursen falder – på den måde bliver din kontantrestgæld mindre, så du skal betale mindre for at blive gældfri. Men hvis du selv har investeret i og dermed købt obligationer, er det i stedet fordelagtigt for dig hvis kursen stiger – på den måde stiger din investering også.