Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Hvad er et aktieselskab?

Written: 22. august 2018

Med krav om 500.000 kroner er et aktieselskab den største selskabsform i Danmark. Aktieselskab er også forkortet som A/S.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

 

Alle selskaber registreret på Børsen er aktieselskaber.

 

Der er en række krav udover en selskabskapital på 500.000 kroner, hvis du vil stifte et aktieselskab. En aktiv ledelse skal være tilstede i selskabet, ligesom du skal have en bestyrelse også; en bestyrelse på minimum tre forskelige personer.

 

Hvor stort er et aktieselskab?

 

Der er ofte forvirring omkring størrelsen på de forskellige selskaber. Og her skal man huske én ting: At aktiekapitalen i et aktieselskab er højere betyder ikke, at et A/S er et større selskab end et ApS.

 

Du kan sagtens have et A/S som lille virksomhed med én mand ansat, som omsætter for fem millioner kroner. På samme måde kan du have et anpartsselskab med flere hundrede mennesker ansat og en omsætning på den gode side af 150 millioner kroner. Rigtig mange anpartsselskaber er større målt på omsætning, overskud og antal af medarbejdere end visse aktieselskaber.

 

 

Alternativer til aktieselskab

 

Mange, der starter en virksomhed, synes det lyder vildt, at man fra start skal have en aktiekapital på 500.000 kroner ved opstart af et aktieselskab. Men heldigvis findes der også alternativer.

 

Det klassiske alternativ er et såkaldt anpartsselskab. Her er kravet om aktiekapital kun på en tiendedel; nemlig 50.000 kroner. Her hedder forkortelsen ikke A/S, men derimod ApS. Dog er det muligt at omdanne fra ApS til A/S, når virksomhedens egenkapital også er kommet op på de 500.000 kroner.

 

Muligheden for at investere og købe sig ind i et anpartsselskab er der stadig, men nu købes der ikke længere aktier – nej, der købes anparter i selskabet i stedet for.

 

I den helt lave ende finder du et såkaldt iværksætterselskab – forkortet IVS. Her stilles der slet ikke krav til aktiekapital; den skal blot være på minimum én krone. Men så kan den heller ikke blive meget lavere. Denne selskabsform bliver af mange benævnt som et mini-anpartsselskab, og her følger en række bestemmelser med. Der er fx grænser for, hvor meget du som ejer må hive ud af selskabet. Meningen er, at du gerne på sigt skulle vokse virksomheden og derved have mulighed for at omdanne til et anpartsselskab. Dette kan lade sig give sig, når din egenkapital er kommer op på de 50.000 kroner, som et ApS kræver.

 

Dog kan der ved iværksætterselskabsformen være flere udfordringer forbundet med. Et generelt problem er, at nogle virksomheder ikke vil handle med dig, hvis din selskabskapital kun er på én krone.