Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

NemID

Written: 11. september 2018

Hvad er NemID?

NemID er et online log-in, som bruges af flere forskellige digitale platforme, herunder netbank og e-boks. Det er en måde, hvorpå det er sikkert for dig at dele personfølsomme oplysninger på nettet uden utryghed. NemID består af et brugernavn og adgangskode valgt af dig, samt et nøglekort med 150 engangskoder. Det er meget svært at misbruge af andre, fordi det kræver, at man både får fat i brugernavnet og adgangskoden, men også det fysiske nøglekort, som altså er vigtigt at holde fast i.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

En af goderne ved sikkerheden ved NemID er, at du i tryghed kan logge på med dit NemID på andre enheder end din egen computer, mobil eller lignende – du kan både benytte familiemedlemmers og venners, men selv en internetcafé i et helt andet land er sikkert, fordi du benytter en ny kode fra dit nøglekort hver gang, du logger ind.

NemID er blevet en fast del af mange danskeres hverdag, da Folketinget har besluttet, at der i nogle tilfælde skal være digital selvbetjening. I forbindelse med dette kan det blive forlangt, at du har NemID, da rigtig identifikation og sikker kommunikation er vigtig på det digitale område. Så medmindre at det af særlige årsager og hensyn ikke er muligt for dig at oprette og anvende et NemID, er det obligatorisk at have.

Hvordan får man NemID?

NemID kan fås på flere forskellige måder, alt efter hvad der er nemmest for dig – det kan bestilles online på www.nemid.dk, hvorefter dit nøglekort med dine engangskoder samt et midlertidigt log-in bliver tilsendt dig. Du kan også vælge at lægge et besøg hos Borgerservice, som vil hjælpe dig med at få dit NemID. Denne løsning er rigtig god for dig, som har spørgsmål med på vejen, der her kan blive besvaret. Sidst kan du få dit NemID tilsendt når du bestiller Netbank hos din bank.

Hvordan bruges NemID?

Når du først har modtaget dit NemID med dit nøglekort, skal du bruge det login, du har fået. Dette bruger du første gang du vil logge på med dit NemID, hvorefter du skal lave dit eget brugernavn og din egen adgangskode, som du vil bruge fremover. En idé til dit brugernavn kan være dit CPR-nummer, da det er et personligt nummer, som du i forvejen kender og er sikker på at kunne huske. Herefter kommer der en boks op med en 4-cifret kode. Denne kode finder du på dit nøglekort, da dette er en af dine ’nøgler’ og herudfor finder du en 6-cifret kode, som skal indtastes. På samme måde vil det fungere fremover hver gang du vil logge på med dit NemID: Du skriver dit brugernavn og adgangskode, hvorefter du skal indtaste én af dine unikke koder.

Hvad gør jeg, når jeg ikke har flere engangskoder eller hvis jeg mister mit nøglekort?

Når du er løbet tør for dine engangskoder på dit nøglekort, vil der automatisk blive sendt et nyt nøglekort til dig med samme antal nye engangskoder. Og i god tid – der bliver nemlig sendt et nyt, når du har 20 koder tilbage. Du kan imidlertid selv løbende holde øje med, hvor mange nøgler du har tilbage, da dette oplyses hver gang du vil logge ind med dit NemID.

Hvis du derimod mister dit nøglekort – hvis det bliver tabt eller stjålet fra dig – er der ikke nødvendigvis grund til bekymring, fordi kortet i sig selv ikke er nok til at misbruge dine oplysninger. Dit brugernavn og adgangskode skal også bruges. Dog er det alligevel muligt – og anbefales! – at blokere nøglekortet, hvilket du gør på tlf. nr. 72 24 70 50. Derefter kan du bestille et nyt nøglekort på www.nemid.dk