Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Morarente

Written: 20. januar 2020

Når du optager et lån, køber en vare på kredit (hvor du skal betale på et senere tidspunkt) eller på andre måder får en gæld til en anden person, virksomhed osv., er der altid et bestemt tidspunkt, hvor du skal betale pengene tilbage. Den dag kaldes forfaldsdatoen, og det er altså den dag, du senest skal betale din gæld. Hvis ikke du gør det, får du tilsendt rykkere, og derudover kan du komme til at skulle betale den såkaldte morarente.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvad er morarente?

Hvad er morarente?

Morarenten er renter, som din kreditor (den person/virksomhed, du skylder penge) kan kræve som omkostning for, at du har betalt din gæld for sent. Grunden til, at morarenten findes, er for at der er flere debitorer, der rent faktisk betaler deres gæld til tiden, for hvis ikke morarenten eksisterede, var der ikke på samme måde en konsekvens for at glemme/med vilje ikke at betale. Derudover fungerer den som kompensation til din kreditor, som måske har mistet anden indtjening eller på anden måde lider ved ikke at have fået de penge, som debitor skylder ham eller hende.

Hvor stor er morarenten?

Morarenten består faktisk af 2 dele, som giver en fast rente. Det er altså ikke din kreditor, der bestemmer renten, så han/hun kan ikke bare sætte den vanvittigt højt for på den måde at kræve pengene ind. Dels er det Nationalbanken, der bestemmer renten via deres udlånsrente, og dels er det et tillæg, der er lovbestemt. Når disse to bliver lagt sammen, giver det en bestemt rente. For eksempel var Nationalbankens udlånsrente i 2014 8 %, og tillægget lå på 0,2 %, så det gav i alt 8,2 %. Det betyder altså, at selve beløbet afhænger af, hvor mange penge, du mangler at betale, og det kan der være stor forskel på. Hvis du f.eks. skylder 100 kr. væk, skal du altså kun betale 8,2 kr. i morarente, men hvis du derimod skylder 100.000 kr. væk, skal du betale hele 8.200 kr., og det er altså en stor ekstra omkostning. For at følge med i, hvor stor en morarente du kan risikere at komme til at betale, er det altså især Nationalbankens udlånsrente, du skal holde øje med, da det oftest er den, der ændrer sig. Men det nemmeste for dig ville helt klart være at betale dine penge til tiden, så du helt undgår at skulle betale denne morarente.