Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Gældssanering

Written: 23. august 2018

Hvad er gældssanering?

Gældssanering er en ordning, alle privatpersoner kan søge for at mindske sin gæld. Dette betyder at virksomheder, foreninger og lignende ikke søge om gældssanering. Det vil sige, at privatpersoner der sidder med en stor gæld som de har meget svært ved at afdrage på, kan det ved hjælp af en gældssanering blive lavere, så både kreditor får sine penge, men også personen har mulighed for at afdrage sin gæld med den økonomi personen nu må have.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

For det meste gælder en gældssanering alle personens kreditorer og hvis ansøgningen om gældssanering bliver accepteret, vil gælden til disse kreditorer blive lavere ved at formindske procentdelen. For at finde ud af, hvor meget gældssanering skal tage af personens gæld, kigger man først på personens økonomi. Her kigger man først på personens indtægter og udgifter i form af husleje og andre faste omkostninger. Hvis der intet rådighedsbeløb er (Indtægter = Udgifter), vil skifteretten oftest træffe en afgørelse om gælden skal bortfalde eller kun delvist bortfalde.

Kan alle søge gældssanering?

Nej, alle kan ikke søge gældssanering – og størstedelen får også afslag på deres ansøgning. Faktisk er det kun ca. 10% der lykkedes med sit ønske om en gældssanering.

Der er en række krav, såsom at det skal være en stor udfordring for dig at afvikle din gæld inden for en længere årrække. Udover dette skal gældssaneringen føre til en varig forbedring.

Man kigger samtidig på forhold som gældens alder og gældens stiftelse. Dette betyder at, hvis man har store kvik- og forbrugslån, vil man ikke få berettiget gældssanering. Udover dette vil man heller ikke kunne søge gældssanering mod realkreditlån, billån og andre sikre lån.

Eksempel på gældssanering

Hvis en person ved hjælp af en gældssanering skylder én million kroner til fem forskellige kreditorer, hvor hver kreditor skal have 200.000, skal man indbetale et fast beløb hver måned til én konto. Ud fra denne konto, vil der så blive udbetalt et beløb til de kreditorer som skal have penge, alt efter hvor meget de skal have. Dette vil sige, at hvis personen skal afdrage over 10 år, skal han betale 8.333,33 kroner hver måned til kontoen. Én gang om året vil disse penge på kontoen så blive delt ud til de fem forskellige kreditorer.

En gældssanering kan derfor være rigtig hensigtsmæssigt for personer der sidder hårdt i økonomien, men vil kunne blive hjulpet på rette vej ved en gældssanering. Dog vil man stadig have en presset økonomi under gældssaneringen.