Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Momsfritagelse

Written: 24. august 2018

Hvad er momsfritagelse?

Momsfritagelse omhandler oftest produkter og tjenesteydelser der ikke er momspligtige. Dette er oftest produkter inden for sundhedsområdet, kunst, forsikring, undervisning og så videre. Der er dog specifikke regler omkring disse områder, som kan tjekkes på Skats hjemmeside.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Når en vare eller ydelse er momsfritaget, skal virksomhedens oftest betale lønsumsafgift i stedet for. Denne beregnes ud fra virksomhedens lønsum og virksomhedens eventuelle overskud. Oftest skal virksomheder betale mellem 2% og 10% i lønsumsafgift. Dette er derfor en noget mindre afgift end momsen i Danmark som er på 25%.

Hvordan fungerer momsfritagelse?

Hvis man sælger produkter eller tjenesteydelser der er fritaget for moms i Danmark behøver man ikke altid momsregistrere sin virksomhed. Man kan samtidig gå fra, at have en virksomhed der ikke er momsregistreret til at blive momsregisteret. Det kan derfor betale sig for en lille virksomhed at blive fritaget for moms for at komme bedre i gang.

Hvis man ønsker at lave for eksempel et velgørenhedsarrangement i Danmark, hvor alt overskud går ubeskåret til velgørenhed, kan man også fritages moms. Dette skal ansøges om på Skats hjemmeside. Der er dog en række krav man skal følge, som kan findes i en blanket på hjemmesiden.

Hvordan fungerer momsfritagelse ved handel med udlandet?

I størstedelen af andre lande som Danmark sælger til, skal der ikke betales dansk moms på de varer og tjenesteydelser. Dette kaldes også for ’momsfri leverance’. Udgifter der indgår til momsfrie leverancer er omfattet virksomhedens momsfradragsret. Det vil sige, at virksomheden kan fratrække købsmomsen over for Skat. Det vil sige, at man skal betale moms for den indgående købsmoms, mens man ikke er forpligtet til at opkræve en salgsmoms på sin salgspris.

Dog skal handel med udlandet stadig oplyses til Skat, hvor det herefter altid er muligt at fratrække momsen ved momsfritagelse. Det er vigtigt at notere sig, at der kan være forskellige regler fra land til land, hvilket blandt andet kan betyde, at man som lille virksomhed er momspligtig og ligeså snart man sælger et momspligtigt produkt, skal virksomheden registreres.