Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Momsafregning

Written: 24. august 2018

Hvad er momsafregning?

Først og fremmest er moms en afgift på 25% som virksomheden tillægger deres salgspris. Disse 25% går til staten.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Momsafregning er en afregning mellem virksomhedens købsmoms og salgsmoms. En virksomhed køber forskellige råmaterialer hos forskellige leverandører, hvor de skal betale købsmoms/indgående moms. Når virksomheden vælger at sælge sine færdige produkter, skal virksomheden tillægge salgsmoms/udgående moms, som den endelige kunde betaler for.

Når momsafregningen finder sted skal salgsmomsen trække fra købsmomsen. Hvis man ender med et overskud, har man tilgodehavende hos Skat. Hvis man derimod får et underskud, skal man betale denne difference til Skat.

Hvem skal lave momsafregning?

Momsafregningen er meget afhængig af, hvilken type virksomhed man befinder sig i. Størstedelen af virksomheder skal momsregistreres fra start, da virksomheder der sælger momspligtige produkter skal momsregistreres.

Store virksomheder med en momspligtig omsætning på over 50 millioner kroner om året skal afregne moms hver måned.

Mellemstore virksomheder med en momspligtig omsætning på 5-50 millioner kroner om året skal afregne moms hver kvartal.

Små virksomheder med en momspligtig omsætning på 0-5 millioner kroner om året skal afregne moms hvert halve år.

Der er dog en undtagelse ved nyetablerede virksomheder, som ifølge loven skal indberette og afregne moms hvert kvartal i det første halvandet år.

Hvordan laves momsafregning?

Man kan i dag får regnskabsprogrammer der kan være med til at udregne, hvor meget moms du skal betale eller have tilbage. Selve afregningen foregår på Skats hjemmeside.

Et eksempel på momsafregning kunne være, at du som virksomhed havde følgende forløb:
Du vil sælge en stol til 2.000 kroner. Herudover kommer de 25% i salgsmoms oveni. Det vil sige, den samlede salgspris bliver 2.500 kroner.

Du køber noget træ til virksomheden, der skal bruges til at producere stolen. Det koster 1.000 kroner. Det vil sige du skal betale 1.250 i alt på grund af moms.

Momsafregningen forgår således, at man tager de 2.500 kroner i salgsmomsen og trækker købsmomsen fra. Det vil sige: (2.500 – 1.250 = 1.250). Og da det er et underskud, skal der betales 1.250 kroner til Skat.

Det er normen, at man ender med at betale moms. Det vil sige, at hvis du efter sidste kvartal ender med at skal betale dobbelt så meget i moms, har du formentlig haft en større omsætning.