Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Moms

Written: 11. september 2018

Hvad er moms?

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift, og det er et skattetillæg på salgsprisen af en vare. Som virksomhed skal du være momsregistret og derfor opkræve moms. Dette gør altså salgsprisen dyrere for køberen uden at virksomheden har større fortjeneste, men det har også sine fordele, da man dermed kan fradrage moms på varer, man køber til virksomheden.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

I Danmark er momsen som regel 25 % af varens pris. Du skal altså som virksomhed opkræve 25 % af varens pris som moms. Disse 25 % er din salgsmoms, men hvis du har købt varen af en anden virksomhed, har du selv betalt 25 % af varens pris i moms der, og dette kaldes købsmoms. Det momsbeløb, som du skal indbetale til SKAT, er forskellen på varens slagsmoms og dens købsmoms.

Det er dog ikke kun varer, der skal betales moms af, men også ydelser. Der er dog en del regler omkring ved hvilke ydelser, der skal opkræves moms.

Skal alle virksomheder momsregistreres?

Det er ikke alle virksomheder, der behøver at blive momsregistreret, og det er heller ikke alle virksomheder, der kan blive det. Eksempelvis er det offentlige ikke momsregistreret. Der er mange regler for momsregistrering, men generelt skal du momsregistreres, når du opstarter en virksomhed, der leverer varer og tjenesteydelser. Du skal dog ikke momsregistreres, hvis du omsætter for under 50.000 kr. om året, men det kan stadig være en god ide, hvis du sælger varer til andre virksomheder, der er momsregistreret. Du kan dog ikke slippe for at betale skat af dine indtægter, selvom du ikke er momsregistreret.

Hvis du ønsker at blive momsregistreret, skal SKAT først vurderer, om din virksomhed er erhvervsmæssig, eller om det blot er en hobby ud fra en række kriterier. Hvis de vurderer, at din virksomhed ikke blot er en hobby, kan du blive momsregistreret.