Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Mindsterenten

Written: 20. januar 2020

Når du har penge ”til overs” kan du selv vælge, hvad du vil bruge dem til. Det kunne blandt andet være at sætte dem på en opsparing, eller hvis du er lidt mere risikovillig, kan du investere dem i obligationer. Når du investerer penge i obligationer, er der naturligvis en risiko for, at du taber pengene frem for at de bliver forøget, men i alle tilfælde går man efter at forøge sine penge – dette er netop meningen med at investere dem i første omgang.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvis du har investeret penge i obligationer før 27. januar 2010, er det meget relevant for dig at se på mindsterenten.

Hvad er mindsterenten?

Hvad er mindsterenten?

Mindsterenten er en rente, der viser, om du er skattepligtig for den kursgevinst, du (forhåbentlig) får fra dine obligationer eller andre fordringer. Hvis renten på dine obligationer er over mindsterenten, er du såkaldt ’blåstemplet’, og det betyder, at du ikke skal betale skat af din gevinst. Dette er naturligvis at foretrække. Hvis renten derimod ligger under mindsterenten, er du såkaldt ’sortstemplet’, og derfor er du skattepligtig og skal betale skat af din kursgevinst.

Hvad ligger mindsterenten på?

Der har været en udvikling af mindsterenten, som er gået op og ned gennem årene, og den er hvert år blevet fastsat af Skatteministeriet både pr. 1. januar og pr. 1. juli. Den har været helt oppe på 10 % i 1988, men har også bevæget sig helt ned mod 0 %. Du kan finde denne udvikling på SKATs hjemmeside. Dog bestemte Folketinget d. 27. januar 2010, at mindsterenten skulle ophæves via en ændring i kursgevinstloven. Denne ændring betød, at der nu ikke længere er noget, der hedder ’blåstemplet’ og ’sortstemplet’ mere, men at alle nu skal betale en generel skat af både gevinst og tab. Dog gælder disse nye regler kun for obligationer, der er erhvervet efter de nye regler indtrådte, så dem, der har obligationer efter de gamle regler stadig vil være fritaget for at være skattepligtige, hvis renten ligger over mindsterenten, da de har erhvervet obligationerne i tillid til de gamle regler.