Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Merværdi

Written: 11. september 2018

Hvad er merværdi?

Merværdi beskriver forskellen mellem den værdi, som en arbejder frembringer ved sit arbejde, og den løn, som arbejderen får. Hvis du derfor er en meget produktiv arbejder, vil du frembringe stor merværdi til din arbejdsplads i forhold til dine medarbejdere, hvis de ikke er ligeså produktive.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Merværdi er et begreb, der stammer fra marxismen, men det er blevet et begreb, man ofte bruger i virksomheder.

Hvad bruges merværdi til?

Som arbejdsgiver vil du gerne have medarbejdere, der tilfører stor merværdi, da de derfor tilfører mere værdi til virksomheden, end de koster i løn. Denne værdi tilfalder altså ejeren af virksomheden, og ejeren kan derigennem opbygge kapital, blot ved hjælp af produktive medarbejdere, der skaber merværdi. Derfor bruges begrebet merværdi, når man snakker om en virksomhed, der har skabt meget kapital igennem produktive arbejdere.

Det skal selvfølgelig også siges, at det ikke nødvendigvis kun er gennem produktive arbejdere, at merværdien kan skabes. Merværdien kan også skabes gennem lave lønninger.

Det er klart, at man som ejer af en virksomhed altid ønsker at se en arbejder frembringe merværdi, for hvis de ikke gør dette, vil virksomheden tabe penge på at have dem ansat og kan derfor være nødt til at fyre medarbejderen. Et alternativ til en fyring er naturligvis at gøre merværdien større, og dette kan også gøres ved at sænke arbejderens løn eller motivere arbejderen til at gøre et bedre stykke arbejde.

Du bruges altså merværdi til at undersøge, hvor meget du tjener ved at have dine medarbejdere ansat, og du kan dermed vurdere, om det er en god investering at have dem i virksomheden.

Det er selvfølgelig ikke ved alle stillinger, man kan undersøge merværdien. Det er f.eks. nemt at undersøge indenfor produktion, hvor man nemt kan se, hvor mange genstande en medarbejder producerer i timen, og hvor meget de kan sælges for, i forhold til medarbejderens løn, mens det er sværere at vurdere ved eksempelvis en rengøringsmedarbejder.