Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Løn

Written: 20. august 2018

Hvad er løn?

Når du er medarbejder i en virksomhed, vil du få en betaling for dit arbejde fra din arbejdsgiver. Denne betaling kaldes løn. Lønnen udbetales typisk hver 14. dag eller hver måned afhængig af arbejdspladsen og din stilling.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan udregner jeg min løn?

I din kontrakt vil der stå, hvad du får i løn, men der er visse forhold, som skal tages højde for, da det ikke er denne løn, du får udbetalt. Det, der står i din kontrakt, er din bruttoløn, og det er altså uden skat og lignende.

Først trækkes der multimedieskat fra din bruttoløn, herefter ATP og en eventuel pensionsordning til sidst. Så skal du betale arbejdsmarkedsbidrag af det resterende beløb. Inden du skal betale skat af beløbet, kan du trække dine fradrag fra lønnen, og det er så dette nye beløb, du skal betale skat af. Efter skat er det resterende beløb din løn.

Hvis du i en virksomhed står for bogføring af løn, skal alle disse bestanddele være med i regnskabet.

Som medarbejder står du ikke selv for at få betalt skat, arbejdsmarkedsbidrag og lignende, du får blot udleveret en lønseddel fra din arbejdsgiver, hvor der står et regnestykke, som tager højde for alle bestanddelene. Du har dog som medarbejder krav på at få en kvittering på, at der er betalt skat af dit arbejde.

Hvad er mindstelønnen?

I Danmark har vi ikke nogen lovgivning om mindste løn, som man ellers har i mange andre lande. I stedet fastlægges lønnen gennem kollektive overenskomster mellem arbejdsgiverorganisationer og medarbejderorganisationer, hvis man er medlem af disse. Ellers fastlægges lønnen med individuelle aftaler mellem arbejdsgiveren og medarbejderen.

Den gennemsnitlige mindsteløn for alle overenskomster er dog omkring 110 kroner i timen. Dette er dog blot et gennemsnit af mindstelønnen for diverse overenskomster, og hvis du ikke er medlem af en medarbejderorganisation, og din arbejdsplads ikke er medlem af en arbejdsgiverorganisation, så skal I selv fastlægge lønnen, og den må gerne være mindre end dette.