Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Livrente

Written: 22. januar 2020

Hvad er livrente?

Hvad er livrente?

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

En livrente er en form for forsikring, der fungerer lidt som en pension – det er nemlig penge, du får udbetalt indtil du dør.

Hvor meget skal jeg indbetale til livrente og hvornår skal jeg starte?

Du bestemmer helt selv, hvor meget du indbetaler til din livrente, og det behøver heller ikke være det samme beløb, du indbetaler hvert år. Det kan være en god idé at undersøge, hvor meget du får igen, før du vælger hvor meget, du vil indbetale. Dette svinger mellem de forskellige selskaber, du kan vælge mellem, men for de fleste ligger udbetalingen på mellem 45.000 kr. og 55.000 kr. om året for hver million, du har sparet op. Grunden til, at dette beløb svinger, er, at der er forskel på, hvad de tager med i beregningerne – det kan f.eks. være deres forventning til din levetid eller hvilken alder du går på pension på.

Du bestemmer også helt selv hvornår du begynder med dine indbetalinger. Dog skal du som sagt være opmærksom på, at jo mere du indbetaler, jo mere får du også igen, når først du er blevet pensioneret.

Derudover skal du også være opmærksom på, at du kan få fradrag for dine indbetalinger til livrenten, og at der i modsætning til ratepension ikke er noget loft for dine indbetalinger og dine fradrag. Der kan dog være bindende betalingsperioder, hvis du indbetaler over et bestemt beløb, for at du kan få det fulde fradrag. Dette kan især være en fordel, hvis du ligger over topskattegrænsen, da du kan indbetale en stor del til livrenten og dermed få fradrag for dette, så du får skattemæssige fordele og ikke nødvendigvis behøver betale lige så meget i skat.

Hvor meget får jeg i alt udbetalt i livrente?

Som sagt afhænger den årlige ydelse af hvilket selskab, du vælger, men fælles for dem er, at den ikke bliver mindre, jo længere du lever. Det betyder, at du kan få rigtig mange penge ud af din livrente, hvis du lever længe, og knap så mange penge, hvis du ikke har et langt liv efter din pension. Dette er selvfølgelig ikke noget, du selv kan vide med sikkerhed, men det kan være værd at tage med i dine overvejelser, hvis du f.eks. døjer med sygdom. Hvis du dør kort tid efter din pension, bliver resten af din opsparing dog ikke udbetalt til dine slægtninge.

Derudover skal du betale almindelig skat af dine udbetalinger – dog ikke arbejdsmarkedsbidrag.