Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Leasing

Written: 24. august 2018

Hvad er leasing?

Leasing er en finansieringsdel der minder meget om en mellemting mellem at leje og låne.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Leasing ses oftest i forbindelse ved finansiering af en bil. Ved at lease en bil, får man bilen af bilsælgeren og får overdraget brugsretten.

Hvilke typer af leasing findes der?

Hvis en virksomhed vælger at lease for eksempel en bil, findes der to forskellige leasingformer, hvor de også behandles forskelligt i regnskabet. Disse er operationel leasing og finansiel leasing.

Ved operationel leasing forpligter virksomheden sig ikke til at købe genstanden efter den aftalte løbetid. Med andre ord minder en operationel leasing meget om leje af en bil. I regnskabet skal operationel leasing behandles som en driftsomkostning i resultatopgørelsen.

Ved finansiel leasing forpligter virksomheden sig til at købe genstanden efter den aftalte løbetid. Dette betyder at virksomheden enten selv skal beholde bilen eller finde en ny ejer efter løbetiden. I regnskabet behandles en finansielt leaset bil som et aktiv i balancen.

Hvordan foregår betalingen?

Som ved en enhver anden form for finansiering skal der foregå en betaling. Man lægger en udbetaling, hvor denne er afhængig af, hvilken bil der er tale om samt sælgers egen pris. Udover udbetalingen skal der betales en månedlig ydelse.

Disse priser bliver aftalt ved leasingindgåelsen og bliver sat ud fra bilens forventede restværdi efter den ønskede periode, og så betaler man beløbet fra den nuværende værdi og ned til restværdien. Udover det beløb skal der betales en registreringsafgift for perioden.

Hvilke fordele og ulemper er der ved leasing?

Den store fordel der er ved at lease en bil er, at man ikke står i en situation, hvor man har finansieret et køb af en bil ved hjælp af et lån,  hvor man skal tilbagebetale det lån over for eksempel 6 år, hvor bilen så skal skrottes efter 4 år, på grund af den ingen værdi har, og man dermed betaler i 2 år, for noget man ikke har.

Man kan også spare penge ved registreringsafgiften. Ved køb af en bil skal man betale fuld registreringsafgift i Danmark uanset bilens alder. Men da leasingselskabet kun skal betale for leasingaftalens periode, er denne registreringsafgift langt mindre for dig som leaser.

Den udbetaling der skal betales i starten udgør oftest kun 5-10% af bilens værdi, og er dermed en langt mindre udbetaling end hvis man køber en bil, da det typisk er 20% af bilens værdi.

Endnu en fordel er, at hvis der sker skader på bilen, er det leasingselskabet der skal betale for at udbedre skaderne.

En af ulemperne er, at leasingen underskrives som en leasingkontrakt. Det vil sige, at hvis noget skal laves om, for eksempel løbetiden, er dette nærmest umuligt. Man er derfor bundet til det man har aftalt på forhånd. Man skal samtidig have aftalt, hvor meget man forventer at køre bilen. Det vil sige at man skal kunne forudsige sit kørselsbehov længere ud i fremtiden, hvilket kan være svært for nogle. En anden ulempe er, at bilerne ved leasingselskaberne ofte er nye, hvilket betyder at værdien falder utroligt meget, da det er en ny bil. Det vil sige, at hvis bilen er 500.000 værd, når man som leaser vil have den, kan den godt være 150.000 kroner værd 2 år efter. Og denne prisdifference skal du betale i månedlige ydelse.