Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Langfristet gæld

Written: 5. december 2018

Hvad er langfristet gæld?

Langfristet gæld er oftest noget der ses i sammenhæng med virksomhedens balance, herunder passivsiden. Definitionen på langfristet gæld er gæld som der tager over ét år at afvikle. Hvorimod hvis gælden tager under ét år at betale, kaldes det kortfristet gæld og placeret et niveau over i balancen i virksomhedens regnskab.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Det er oftest en sund forretning for virksomheden at have langfristet gæld, idet den månedlige ydelse de skal betale vil være lavere da løbetiden er lang i modsætning til kortfristet gæld.

Hvad kan langfristet gæld indeholde?

Langfristet gæld er oftest store investeringer som virksomheden har foretaget sig for at optimere deres virksomhed. Overordnet set, er det mest effektivt for virksomheden at estimere lånets løbetid med investeringens levetid. De fleste virksomheder investerer i inventar, og kan være alt lige fra borde, stole, computere og så videre. Hvis man estimere 10 computere kan holde i 5 år, vil det være hensigtsmæssigt at låne beløbet, hvor afviklingen skal foregå over 5 år. Idet lånet netop er 5 år, vil denne afvikling være under posten: langfristet gæld.

Langfristet gæld kan også indebære maskiner, og er oftest en gæld man ser i produktionsvirksomheder. Her er det også vigtigt man estimere løbetiden af lånet med maskinens levetid. Hvis man derimod vælger at lånet skal afvikles inden for 2 år, på trods af, man estimerer maskinen kan leve i 10 år, vil man altså skulle betale en stor sum penge på 2 år, hvor man har maskinen i 10 år. Dette kan dog være hensigtsmæssigt, hvis virksomheden er i en økonomisk favorabel position, idet man vil undgå at skulle betale renter af lånet de resterende 8 år.

Mange virksomheder har også biler som en del af deres virksomhed. Her er det vigtigt at tænke på, hvor meget bilen skal bruges, og hvor hurtigt den vil falde i værdi.

Hvordan afvikles langfristet gæld?

Langfristet gæld skal betales til dine kreditorer. Dette vil oftest være en bank, men kan også være et realkreditinstitut, bilsælgere og så videre. Gælden betales over en løbeperiode som man i samarbejde med sin kreditor aftaler på forhånd. Herunder aftales det endvidere, hvor stort et beløb der skal betales samt hvor ofte. Nogle virksomheder foretrækker at betale månedligt, mens andre vil betale kvartalvis eller halvårligt.

Inden du begynder at optage et langfristet lån er det vigtigt at finde ud af, om de penge der lånes kan bruges på noget der giver værdi. Foruden lånet der skal betales tilbage, skal der blandt andet betales renteomkostninger. Det er derfor vigtigt at kigge på ÅOP – ’Årlige omkostninger i procent’, som betegner, hvor meget du skal betale i omkostninger ud fra dit lån.