Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Låntager

Written: 22. januar 2020

I ethvert lån, der bliver optaget, er der både en långiver og en låntager. Så snart lånet er optaget og långiveren har opfyldt sin forpligtelse i form af at udbetale lånet til låntageren, skal låntageren også opfylde sin forpligtelse i form af at tilbagebetale lånet til retmæssig tid, hvilket altså er det tidspunkt, som långiveren og låntageren sammen har aftalt.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvad er en låntager?

Hvad er en låntager?

Låntageren er den person eller den virksomhed, der optager lånet. Det er altså den person, der skylder långiveren penge.

Vedkommende vælger selv, hvilket slags lån, de vil optage, og kan selv være med til at forme lånet med hensyn til blandt andet løbetid og størrelsen på lånet. Der findes forskellige former, som passer til forskellige behov, og derfor er det en god idé som låntager at undersøge dette, før man optager et lån, så man er sikker på at få så meget som muligt ud af lånet samt få lånet til så billig en pris som muligt. Dog kan der være begrænsninger for, hvor stort et lån, låntageren kan optage, fordi vedkommende skal være i stand til at kunne betale lånet tilbage.

I virksomheds-terminologi kaldes en låntager også for en debitor, mens en långiver kaldes en kreditor.

Hvem kan være låntager?

For at være låntager skal man først og fremmest være over min. 18 år – hos nogle realkreditinstitutter og ved nogle bestemte lån skal man også være ældre, for eksempel over 21 eller 23 år. Det fremgår af lånets betingelser. Derudover kræver de fleste långivere også, at personen eller virksomheden ikke er registreret som dårlige betalere, hvilket f.eks. kan findes i RKI, som er et register, hvor en oversigt over dårlige betalere findes. Dette skyldes, at långiveren gerne vil sikre sig, at låntageren kan betale lånet tilbage. Ofte bliver der af samme årsag også lavet en kreditvurdering, som altså er en undersøgelse af låntageren i forhold til, om personen eller virksomheden vil være i stand til at betale lånet tilbage, og det er blandt andet baseret på indkomsten ved privatpersonen eller resultatet ved virksomheden.