Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
Vælg en side
← Tilbage til ordbogen

Långiver

Skrevet: 5. oktober 2018

Hvad betyder långiver?

Hver gang der optages et lån, er der en långiver og en låntager. Låntageren er den person, der låner pengene, mens långiveren er den person, der låner pengene ud. Når du optager et lån i banken, er det altså dig, der er låntager, mens det er banken, der er långiver.

Hvem kan være långiver?

I princippet kan alle være långivere, både offentlige organisationer såvel som private personer. Hvis du låner 100 kr. ud til en ven, er du långiveren, mens vennen er låntageren. Dog bruges begrebet ofte i mere officielle sammenhænge og ofte om lån, der er af større beløb. Her kan der være tale om pengeinstitutter, private og offentlige virksomheder, men også staten kan være långiver, f.eks. når forskellige lande låner penge til hinanden.

Hvad gør en långiver?

Når der optages et lån er det, udover selvfølgelig at finansiere lånet, långiverens job at lave en aftale med låntageren omkring afdrag på lånet. Dette betyder, at der laves en ordning, som handler om tilbagebetaling af lånet. På et tidspunkt skal låntager betale hele lånet tilbage til långiver, men hvis lånet er af et vist beløb, aftales der, at der betales lidt af på lånet af gangen. Derudover er det op til långiveren at fastlægge en rente, som låntageren skal betale til långiveren ud over afdraget på lånet. Renten findes som en form for betaling for, at långiveren har givet låntageren lov til at låne pengene.

Kan jeg blive långiver?

Faktisk findes der forskellige hjemmesider, som giver dig mulighed for selv at blive långiver. På denne måde kan du udbyde nogle penge, som diverse låntagere så kan anmode om at låne. Dette bruges som et alternativ til f.eks. at have pengene stående i banken eller at have investeret i obligationer og aktier, men det er også en risikabel løsning, for det er dig, der står med tabet, hvis ikke låntageren kan betale dig beløbet tilbage. Du skal altså være sikker på, at de penge, du udbyder, er nogle, du har ’råd’ til at miste. Altså penge, som ikke er nødvendige for dig for at leve.