Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Kreditvurdering

Written: 2. november 2018

Hvad er kreditvurdering?

En kreditvurdering er en metode, hvor en given långiver foretager et tjek af en given låntager for at vurdere hvor kreditværdig låntageren er. Med andre ord, tjekkes sandsynligheden for at låntager betaler de penge tilbage, som han eller hun har lånt af en given bank eller kreditor.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

En kreditvurdering foretages altid før en låneaftale.

En kreditvurdering kan være mere omfattende alt efter hvor stort lånebehovet for låntageren er.

Hvilke krav er der?

Der er forskellige krav som afgør, hvor omfattende kreditvurderingen er. Det kan være alt fra krav om at hvilken formue låntager har, til at låntager ikke må være registreret i RKI. Det kan også være krav som omhandler planer for børn, sikkerhed at tage pant i, lønsedler samt udgifter til bolig.

Med andre ord vil der altså blive taget hensyn til en række oplysninger som danner rammerne for låntagers evne til at betale lånet tilbage.

Der vil også tages udgangspunkt i låntagers alder. Alderen har nemlig indflydelse på, hvor høj renten bliver. Dette skyldes at unge statistisk set er dårligere til at betale deres gæld af. Dog vil man kunne mene, at unge har længere tid til at afbetale lånet af og dermed er lige så kreditværdig som ældre.

Hvis låntageren er højt uddannet, vil han eller hun også kunne få en bedre kreditvurdering, hvilket også er gældende ved længere ansættelsesperiode hos den samme virksomhed.

Kreditvurderingen vil altså afgøre om lånet kan optages og til hvilke vilkår samt rente.

Jo bedre økonomi du har, desto bedre vilkår vil du kunne få i din bank.

Du ville oftest kunne sende dokumenter til din bank, som indeholder seneste årsopgørelse, lønseddel samt indtægter og udgifter. Ud fra disse oplysninger vil kreditvurderingen behandles.

Hvad skal du være opmærksom på?

Hvis låntager har haft meget overtræk på din konto, vil banken formegentlig anse dig som at have svært ved at styre din økonomi.

Noget som mange ikke tænker over, er at ens geografisk placering faktisk også har indflydelse på renten. Hvis du bor i en mere velhavende kommune, har du chance for at få en lavere rente.