Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Kreditor

Written: 13. november 2018

En kreditor er en person, virksomhed eller andet, der har penge til gode hos en anden part, der kaldes en debitor. Debitor skylder altså kreditor penge.

Hvem kan være kreditor?

En kreditor kan i princippet være alle mennesker, virksomheder osv. Så længe der er nogle, der skylder dig penge, kan du kalde dig for kreditor. Ofte taler man dog om kreditorer i forbindelse med en virksomhed, der skylder en anden virksomhed penge. Et debitor-kreditor forhold opstår ofte mellem virksomheder, fordi der i mange tilfælde er kredit på betalinger. Det betyder, at der ikke skal betales i samme øjeblik, som der købes en vare eller tjenesteydelse, hvilket der modsat i de fleste tilfælde skal, når det gælder privatpersoner, der skal betale for en vare eller tjenesteydelse.

Hvordan holder jeg styr over mine kreditorer?

Hvis du har mange lån eller generelt skylder mange penge væk, kan du med fordel holde styr over dine kreditorer ved hjælp af et kreditorkartotek. Ofte bruges kreditorkartotek af større virksomheder, fordi det primært er dem, der har mange forskellige kreditorer, som de skylder penge. Her kan du slå op i dine kreditorer og holde et overblik over de aftaler, du har med hver af dine kreditorer.

Eksempler på en kreditor

Lad os sige, at der er en designer, der sælger sit designede tøj til tre forskellige butikker. Så snart designeren har solgt tøjet, opstår der et debitor-kreditor forhold, indtil butikkerne har betalt designeren for sit tøj. Designeren får ikke nødvendigvis alle pengene på én gang, da dette afhænger af de aftaler, hun har lavet med debitorerne. Dette er altså noget, debitor og kreditor selv skal sørge for at gøre, når de i første omgang laver handlen.

Dog findes kreditorer ikke kun for virksomheder, der køber noget af andre virksomheder. Du kan også som privatperson have en kreditor, og dette kan f.eks. være din bank. Når du låner penge til et hus, en bil eller andet forbrug, bliver banken til din kreditor og du til bankens debitor. Dette er så gældende indtil du har betalt det beløb tilbage, du har lånt, hvilket fremgår af den aftale, du har lavet med din bank, da du optog lånet.