Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Kostpris

Written: 5. oktober 2018

Hvad betyder kostpris?

Kostprisen på dine varer er ikke kun den pris, du betaler for at købe varen. Kostprisen indeholder også alle de omkostninger, du har ved at indkøbe varen. Dog dækker kostprisen ikke over den fortjeneste, du får ved at sælge varen igen.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Hvordan udregner man kostprisen?

Når du skal udregne kostprisen på et bestemt produkt, skal du huske at medregne alle omkostninger, der er ved at få varen hjem. Disse omkostninger indeholder blandt andet omkostninger til fragt, told og hvis du f.eks. får et eksternt speditionsfirma til at levere dine varer. Derudover er der ofte et forsikringsbeløb, som er en procentdel af indkøbsprisen af varerne.

Når alle omkostninger er regnet med og lagt sammen med indkøbsprisen, har du kostprisen.

Du kan både udregne kostprisen for ét produkt, men du kan også udregne kostprisen for et helt parti af et produkt.

Kostpris vs. salgspris

Som sagt er der en vigtig forskel mellem kostpris og salgspris. Kostprisen er som beskrevet indkøbsprisen samt alle omkostningerne dertil, mens salgsprisen er det, du sælger produktet til i butikkerne. Forskellen på de to er den fortjeneste, du tjener ved hvert produkt eller ved hvert parti med produkter.

Der er også en anden forskel på de to, nemlig at kunderne kender til salgsprisen, men at kostprisen for det meste kun er kendt internt i din virksomhed.

Hvad bruger man kostprisen til?

Du kan bruge kostprisen til at finde ud af din fortjeneste på et produkt. Fortjenesten er det, du reelt tjener på din vare, og derfor er det fortjenesten, der gør, at du skaber overskud i din virksomhed. Det er vigtigt, at du overvejer, hvor stor en fortjeneste, det er muligt for dig at få, og derfor hvor høj en salgspris, du kan sætte på din vare. Fortjenesten bruger du blandt andet til at finansiere nogle af de andre omkostninger, du har i din virksomhed, som omkostninger til reklame og promotion, eller lønomkostninger til dine medarbejdere, men det er også fortjenesten, der gør, at du fremover har råd og kapital til at videreudvikle dine produkter og din virksomhed.