Monni.dk er et affiliate-site indeholdende reklameartikler og reklamelinks, drevet i kommercielt øjemed
← Back to the dictionary

Kortfristet gæld

Written: 10. december 2018

Hvad betyder kortfristet gæld?

Kortfristet gæld er den gæld, du skal betale indenfor ét år. I modsætning til kortfristet gæld er langfristet gæld, som altså er den gæld, du skal betale indenfor mere end ét år.

Brug for at låne penge?

⭐⭐⭐⭐⭐
Over 100.000 brugere har brugt vores søgemaskine til at søge efter de billigste lån.
Sammenlign lån hurtigt og nemt

Kortfristet gæld i en virksomhed

Når du skal postere din kortfristede gæld i din virksomhed, skal det gøres på passiv-siden i dit balancebudget eller balanceopgørelse. Passiverne viser, hvordan du vil finansiere dine aktiver, hvilket du blandt andet gør med din kortfristede gæld, da dette kan være penge, du har lånt.

Eksempler på kortfristet gæld

Kortfristet gæld kan være betalinger til dine leverandører, fordi disse betalinger oftest skal ske med det samme eller indenfor op til et par måneder. Altså er det indenfor ét år, hvilket vil sige, at det er kortfristet gæld.

Kortfristet gæld kan også være moms til SKAT, hvor betalingsperioden og altså forfaldsdatoen afhænger af, hvor stor din virksomhed er. Hvis det er en stor virksomhed, ligger betalingen indenfor en måned, og hvis det er en lille virksomhed, ligger betalingen indenfor to måneder.

Derudover kan kortfristet gæld være betaling for de varer, du køber hjem til din virksomhed. Det kan være råvarer, som du skal bruge i din produktion, eller det kan være færdigvarer, som du skal sælge videre – alt efter hvilken slags virksomhed, du har.

Kortfristet gæld kan altså være mange forskellige former for betalinger, og det er ikke begrænset til få grupper. Fælles for dem er dog bare, at de skal indfris indenfor et år.

Hvad skal jeg bruge den kortfristede gæld til?

I en regnskabsanalyse bliver din kortfristede gæld brugt til at udregne din virksomheds likviditetsgrad. Denne viser sammenhængen mellem din kortfristede gæld og dine omsætningsaktiver, og den bør altid være min. 100%. Det betyder, at du altid bør have flere omsætningsaktiver end kortfristet gæld.

Tallet viser noget om din økonomiske situation i din virksomhed, og den bidrager til det samlede billede, som regnskabsanalysen skaber, og som kan hjælpe dig til at skaffe kapital og investorer i fremtiden. Hvis du har gode økonomiske nøgletal i din virksomhed, vil flere gerne investere i din virksomhed.